Babiš představí prezidentovi první jména nového kabinetu: Ťok, Brabec, Pelikán, Šlechtová

Události: Babiš se sejde se Zemanem, představí mu první jména svého kabinetu (zdroj: ČT24)

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš v úterý prezidentovi představí první obrysy menšinové vlády. Začal ji sestavovat poté, co ostatní strany odmítly koaliční spolupráci. V příštím kabinetu mají kromě části současných ministrů zasednout i nestraníci. Babiš potvrdil, že je znovu ve hře třeba Miroslav Toman – ten byl ministrem zemědělství ve vládě Jiřího Rusnoka.

Babišův menšinový kabinet bude postavený na současných ministrech. Richard Brabec má pokračovat na ministerstvu životního prostředí, Dan Ťok na dopravě, Robert Pelikán na spravedlnosti a Karla Šlechtová na ministerstvu pro místní rozvoj.

Změna rezortu čeká zřejmě dosavadního ministra obrany Martina Stropnického. Původně zvažoval pracovní nabídku v zahraničí, nakonec přistoupil na nové křeslo ve vládě. Nastoupit by měl do čela ministerstva zahraničí.

„Pan Stropnický byl i kariérní diplomat, má zkušenosti. U něho je to debata, kde bude chtít, a já mu naslouchám,“ komentoval Stropnického volbu Babiš.

Babišova menšinová vláda
Zdroj: ČT24

Předseda hnutí ANO také znovu vrátil do hry jméno ministra zemědělství, které už jednou vyřadil. A to poté, co Tomio Okamura (SPD) prozradil, že možným kandidátem je Miroslav Toman – podnikatel v zemědělství a bývalý prezident Agrární komory. V pondělí to připustil i Babiš.

„Jsou různé názory zemědělců a někteří zemědělci a potravináři pana Tomana navrhují, to je pravda,“ uvedl Babiš.

Zeman Babišovu vládu podporuje

Prezident podle pondělního prohlášení neočekával, že by při prvním pokusu o sestavení vlády někdo Andreje Babiše podpořil. Zeman preferuje menšinový kabinet. Stabilní většinový by si podle svých slov „ani nepřál“.

„Politika je kompromis, ale kompromis, kdy často velmi odlišné programové postuláty musíte kombinovat tak, že se vyruší. Nakonec vláda neudělá nic,“ řekl Zeman.

Například Okamura už ale avizoval, že Babišovu menšinovou vládu nepodpoří. „My nemáme žádnou informaci o tom, že by se tu formulovala vláda, která by prosazovala náš program. My nemáme jediný důvod, abychom podpořili menšinovou vládu. Takovou podporovat nebudeme,“ prohlásil šéf hnutí SPD, kterého v úterý čeká už třetí kolo jednání s vítězem voleb.

Do Lán za hlavou státu tento týden půjdou i občanští demokraté. Ani oni ale pro Babišův kabinet ruku nezvednou. „Budeme v opozici. ODS je v tomto směru naprosto jednotná. Nějaká představa jednobarevné vlády doplněné odborníky – to bude zase vláda ANO, co jiného by to bylo,“ řekl předseda strany Petr Fiala.

Úterý se nejspíš stane nejnabitějším jednacím dnem týdne. Nejvíce schůzek plánují ODS, SPD a ANO. Potvrdit si strany chtějí rozložení sil ve vedení dolní komory parlamentu a jednat se bude také o obsazení pozice předsedy sněmovny.

Plán povolebního vyjednávání na 31. října
Zdroj: ČT24