Kandidát ANO do čela sněmovny Vondráček: Doufám, že zákopy zahrneme, musíme tu spolu žít

Radek Vondráček: Doufám, že zákopy po volbách zahrneme (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO ve volbách uspělo dominantně, takže má nárok na předsedu dolní komory parlamentu. V Interview ČT24 to uvedl Radek Vondráček, který je kandidátem vítěze voleb do čela sněmovny. Člen vyjednávacího týmu ANO zároveň okomentoval probíhající schůzky s ostatními sněmovními stranami. „Doufám, že některé zákopy zahrneme a budeme schopni spolupracovat,“ prohlásil.

Hnutí ANO ve středu dokončilo první kolo povolebního vyjednávání se všemi ostatními osmi stranami, které se také dostaly do sněmovny. Podle Vondráčka bylo úvodní kolečko setkání přátelsky laděné a seznamovací. Zástupce ANO doufá, že osobní setkání pomůže překonat nepřátelství, které mezi stranami mohlo vzniknout během volebního klání.

„Post předsedy není ve hře“

„Přece jenom volby jsou čerstvé, kampaně byly poměrně vyostřené, ale čas určitě pomáhá. Doufám, že některé zákopy zahrneme a budeme schopni spolupracovat, protože jestliže nebudou předčasné volby, tak tam spolu čtyři roky budeme žít. Budeme se setkávat, bavit se spolu, a jestli chceme dělat něco užitečného pro občany, tak tam na sebe nemůžeme zahlížet a jenom se neustále napadat,“ uvažuje Vondráček.

Kromě případných programových průniků se strany během schůzek zaměřily především na fungování sněmovny. Zásadní otázkou je, kdo získá funkci předsedy dolní komory. Zatím se objevili dva kandidáti, kromě Radka Vondráčka o pozici usiluje také předseda ODS Petr Fiala jako reprezentant uskupení, které ve volbách skončilo na druhém místě.

Podle Vondráčka je hnutí ANO ochotno jednat o dalších funkcích ve sněmovně, ale post předsedy není v tuto chvíli ve hře. „Není to ani tak o mně, nerad bych to vztahoval na osobu, je to o hnutí ANO,“ uvedl v Interview ČT24. „Uspěli jsme opravdu dominantně, máme trojnásobek poslanců, než je ten druhý na pásce za námi, tak zkrátka dává logiku, abychom měli předsedu sněmovny.“

Kandidát ANO předpokládá, že získá potřebnou podporu. „Máme 78 poslanců, SPD vyjádřila podporu, to už máme teď sto,“ shrnul dosavadní vyjednávání. Piráti hlas pro Vondráčka nevyloučili, otázku však musí projednat pirátský klub, který se sejde v sobotu. 

Seznámení s prezidentem

Radek Vondráček se jako vrcholný představitel ANO v úterý 31. října společně s předsedou hnutí Andrejem Babišem zúčastní schůzky s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech.

„Jsem nominován nejsilnějším poslaneckým klubem na významnou ústavní pozici předsedy sněmovny. V minulosti jsme se krátce s panem prezidentem setkali, třeba když byl na návštěvě Zlínského kraje. Ale myslím, že se mnou bude chtít mluvit. V podstatě se jdeme seznámit,“ uvedl Vondráček.

Menšinová vláda jako varianta

Člen vyjednávacího týmu ANO v Interview ČT24 okomentoval také dosavadní vyjednávání o budoucí vládě. ANO opakovaně označilo za žádoucího koaličního partnera ODS, se kterou by ve sněmovně získalo většinu. ODS však vstup do kabinetu odmítá. Vondráček věří, že názor občanských demokratů by mohly změnit ústupky v zavádění EET.

„Doufám, že bychom našli nějakou shodu, že bychom modifikovali systém EET tak, aby byl přijatelnější pro ty, kterých se to týká. Třeba mne jako advokáta se to bude týkat od března 2018,“ uvedl s úsměvem Vondráček.

Zároveň je podle něj stále možný návrat původní koalice ANO, ČSSD a lidovců, ačkoliv KDU-ČSL už avizovala odchod do opozice. „Myslím, že dokud nebude hlasováno o důvěře vládě, tak pořád je ve hře každá varianta. A máme jich opravdu hodně.“

Nevyloučil ani spolupráci s SPD, KSČM nebo variantu menšinové vlády. „Je naše odpovědnost sestavit vládu. Musíme pracovat se všemi možnostmi, které máme, a ta menšinová je stejně pravděpodobná jako koaliční,“ uvažuje Vondráček. Předseda ANO Andrej Babiš v Událostech ČT ve středu uvedl, že chce ideálně sestavit vládu a získat pro ni ve sněmovně důvěru ještě před vánočními svátky.