Prezident Zeman dává přednost menšinové vládě: Většinovou bych si ani nepřál

Prezident Miloš Zeman preferuje menšinovou vládu (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman preferuje menšinovou vládu. Uvedl to v pořadu 20 minut Radiožurnálu. Nevidí možnost, jak se dostat ke stabilní většinové vládě, ani by si ji nepřál, prohlásil. Je přesvědčen, že vláda bude sestavena do prezidentských voleb, tedy do poloviny ledna. Je ale podle něj nejisté, zda do té doby získá důvěru sněmovny. Zeman chce v úterý pověřit vyjednáváním o sestavení vlády předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který už oznámil, že usiluje právě o menšinovou vládu.

Prezident uvedl, že nevidí možnost většinové vlády. „Ani bych si to nepřál. Programy se totiž často vyruší a nakonec se nezvládne nic. Moje menšinová vláda udělala tři reformy – privatizovala banky, zprofesionalizovala armádu a zřídila krajskou samosprávu. Jaké reformy udělala Sobotkova vláda? Žádné, jen udržovala stav,“ řekl Radiožurnálu

„I já jsem měl menšinovou vládu, která trvala čtyři roky. Je to velmi vážně míněná varianta, ale není jediná,“ dodal.

„Nebudu Babišovi překážet“

Podle Zemana je menšinová vláda zároveň „výhrůžná“ varianta, která má ostatním stranám ukázat, že existují i jiné možnosti než jejich účast na vládě. Zopakoval, že bude ctít vítěze voleb. „Z vlastní zkušenosti vím, jak těžké je vyhrát volby. Někteří lidé to nevědí, nikdy se jim to nepodařilo a ani se jim to do konce kariéry nepodaří,“ uvedl.

„Nebudu Andreji Babišovi v žádném případě překážet,“ dodal prezident. Zeman má předsedu ANO pověřit jednáním o sestavení vlády v úterý odpoledne. Stane se tak na pracovním obědě, na který byl pozván i Radek Vondráček, kterého chce ANO nominovat do čela sněmovny.

Prezidentova podpora Andreje Babiše politology nepřekvapila. „Andrej Babiš a Miloš Zeman v tomto případě jedno jsou, zejména s ohledem na své voličské elektoráty a nadcházející prezidentské volby. To všechno nahrává tomu, že Miloš Zeman potřebuje Andreje Babiše a podle všeho teď Babiš potřebuje Zemana, aby mu dokázal zajistit podporu pro menšinovou vládu,“ komentoval pro ČT24 politolog Lukáš Novotný.

„I slepice má svou důstojnost“

Podle Zemana zároveň Babiš nemůže mít o případné podpoře ve sněmovně jasno pouze na základě prvního kola jednání se stranami. Prezident to vysvětlil za použití metafory slepic a kohouta.

„Všechny slepice říkají, že to tomu kohoutovi nedají a obíhají takové kolečko. Když slepice uběhne zhruba dvě až tři kolečka, kohout na ni dolehne. I slepice má svou důstojnost, a kdyby neuběhla tři kola, tak by se cítila jako slepičí prostitutka,“ uvedl Zeman.

Babiš má podle Zemana tři šance na sestavení vlády, když podle ústavy dvakrát premiéra po sestavení kabinetu jmenuje do funkce sám prezident a potřetí hlava státu na návrh předsedy sněmovny.

Předsedou dolní komory by se měl podle Zemana stát představitel hnutí ANO, protože výrazně vyhrálo volby. ANO do čela dolní komory navrhuje Radka Vondráčka, ODS svého předsedu Petra Fialu. Občanští demokraté, kteří získali druhý nejvyšší počet hlasů voličů, by podle Zemana měli vzhledem k výsledku voleb obsadit jen post místopředsedy.

Některé strany jako podmínku své účasti ve vládě stanovily, že v ní nebude trestně stíhaný Babiš. Zeman vyloučil možnost, že by trestní stíhání šéfa ANO abolicí zrušil. „Nikdy bych to neudělal. Jak jsem jednou v nadsázce řekl, Andrej Babiš neseděl 23 let, takže ho nelze srovnávat s Kajínkem. Já ho klidně jmenuji, i když bude trestně stíhán.“

Okamura by mi vzal deset procent, odhaduje Zeman

Zeman se vyjádřil i k možné kandidatuře předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury na prezidenta. Okamura by mu podle jeho odhadu vzal asi deset procent voličských hlasů, aniž by se sám stal prezidentem. „Do jisté míry máme společné voliče,“ podotkl Zeman.

Současná hlava státu stále trvá na tom, že se nebude účastnit jako kandidát na prezidenta předvolebních debat.

Sociálním demokratům, kteří ve volbách propadli, může podle prezidenta pomoct změna vedení strany. „Nadějí je, že je vždy možné se z osmi procent dostat na 32 procent,“ uvedl. Dodal, že proto je třeba, aby strana zvolila nového předsedu a nové předsednictvo.

„EU je náš osud“

Zeman v rozhovoru komentoval i další témata. Uvedl například, že v případném referendu by hlasoval pro setrvání v Evropské unii navzdory určitým výhradám. „EU je náš osud. Měli bychom v ní zůstat a měli bychom ji zevnitř kritizovat za neuvážené kroky,“ říká prezident.

Promluvil také o situaci v Katalánsku. Vyrovnaný poměr mezi počtem zastánců samostatnosti a občany, kteří chtějí, aby region zůstal součástí Španělska, podle prezidenta Miloše Zemana ukazuje, že v Katalánsku nevzniká nový stát. „Je-li to jedna ku jedné, přeju si územní integritu Španělska,“ uvedl v Českém rozhlasu Radiožurnálu.