Mise Psyche odstartovala. Sonda letí zkoumat vzdálenou planetku

Americká kosmická agentura oznámila, že do vesmíru úspěšně odstartovala její nová mise. Sonda Psyche míří ke stejnojmennému tělesu, které bude dva roky detailně zkoumat.

Nosná raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX s kosmickou lodí odstartovala ze startovací rampy 39A z Kennedyho vesmírného střediska na floridském mysu Canaveral v pátek v 10:19 místního času (16:19 SELČ). 

Více kovu než hornin

Sonda Psyche má za cíl prozkoumat stejnojmennou planetku, která obíhá okolo Slunce mezi Marsem a Jupiterem. Jedná se o první misi NASA zaměřenou na planetku, která obsahuje více kovu než hornin nebo ledu.

Pokud vše půjde podle plánu, gravitace planetky zachytí sondu koncem července 2029 a plavidlo následně v srpnu zahájí svou hlavní misi. Na oběžné dráze planetky zůstane přibližně dva roky, během kterých bude pořizovat snímky, mapovat povrch a shromažďovat data, ze kterých pak vědci určí složení.

Data o planetce, která v nejširším místě měří asi 280 kilometrů, bude sonda vysílat zpátky na Zemi od okamžiku, kdy se vesmírný objekt poprvé dostane do záběru jejích přístrojů.