Čína očekává novou masivní vlnu covidu. Nakažených má být 65 milionů týdně

Podle agentury Bloomberg by měla během června vrcholit v Číně další velmi silná vlna covidu. Zdrojem je vysoce postavený zdravotnický poradce vlády, podle nějž má být na konci června asi 65 milionů nakažených týdně. Stát na to reaguje novou iniciativou v očkování.

Viníkem nové vlny pandemie v Číně je podtyp XBB varianty omikron. Případů přibývá od konce dubna a čínští epidemiologové očekávají, že do konce května dojde k nárůstu na čtyřicet milionů infekcí týdně a o měsíc později dosáhne vrcholu 65 milionů.

Jde teprve o druhou velkou vlnu v Číně, pokud se exploze viru ve Wu-chanu považuje za nultou vlnu. Ta první, která zasáhla celou zemi, se Čínou prohnala před půlrokem, když Peking zrušil prakticky všechna opatření proti šíření nového koronaviru.

Čínské Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí pak přestalo zveřejňovat informace o počtu nakažených, takže čísla infikovaných jsou jen špatně zjistitelná.

Imunita odchází

Číslo 65 milionů nakažených za týden vychází z epidemiologického modelování. Příčinou návratu viru je podle expertů jednak vyvanutí imunity po předchozím setkání s virem, ale také nová varianta, jež je schopná velmi dobře předchozí imunitu obcházet.

Tato předpověď naznačuje, že oproti minulé vlně bude tato už pozvolnější. Tehdy, na přelomu roku, se denně nakazilo až 37 milionů lidí a nemoc způsobila rozsáhlé komplikace ve výrobě, dopravě a také ve zdravotnictví, kdy se řada nemocnic potýkala s nedostatkem lůžek i léků. 

Čína se na novou vlnu (a ty další) připravuje i zavedením nových vakcín, které budou zaměřené právě vůči dominantnímu typu viru, jímž je nyní už zmíněný podtyp XBB. Dvě z nich už byly předběžně schváleny tamním regulačním úřadem pro léčiva a další tři nebo čtyři by měly být schválené podle Bloombergu už brzy.

Vývoj nových očkovacích látek je v souladu s doporučením Světové zdravotnické organizace, která v květnu doporučila, aby se už pro další vakcinace nepoužívaly látky vyvinuté proti původnímu „wuchanskému“ kmeni viru Sars-CoV-2.