Bezpečný úkryt je ve vaně. V USA si na tornáda zvykli, lidé umí rychle reagovat a poslouchají varování

Příchod tornáda se jen velmi špatně předpovídá, v podmínkách, kdy se v nějaké oblasti objevují jen výjimečně, je to dokonce téměř nemožné. Přesto se s nimi dá žít, ukazují zkušenosti z americké „tornádové uličky“.

Na světě existují místa, kde se tornáda objevují často a lidé se proto museli naučit s nimi žít. Vůbec nejčastější jsou v americké oblasti, které se říká „Tornado Alley“ neboli tornádová ulička. Obvykle se spojuje s územím mezi Skalnatými horami a Appalačským pohořím, zahrnuje zejména severní Texas, Oklahomu, Kansas, Nebrasku, část Jižní Dakoty a Colorada.

Díky četnosti tornád a moderním technologiím, jako jsou například Dopplerovy radary, zde byli schopní vypracovat systém varování, který umí občany varovat někdy i desítky minut před příchodem tornáda. Je to sice málo času, ale pokud jsou lidé akceschopní, stačí to k tomu, aby si zachránili alespoň životy. „Měli jsme bouřky vypočítané na minuty, meteorologové přesně věděli, že jsou ty správné podmínky, kdy si lidi mají dávat pozor a schovat se,“ popisuje Češka Andrea Bauer Foli, která řadu let žila v Oklahomě. „Horší je to v noci, samozřejmě…“ dodává.

Tamní varovný systém upozorňuje na blížící se tornádo pomocí zvuků sirén, každý ví, že„jakmile začnou křičet sirény, musí se jít schovat. I mně se to zcela zautomatizovalo a hned jsem si zvykla, že musím jít do tornádové pohotovosti,“ říká Andrea Bauer Foli.

Podívejte se, jak Američané reagují na varování sirén:

Protože jsou tornáda často spojená s výpadky elektřiny a různých sítí obecně, mají lidé v Tornado Alley doma „tornádová rádia“, která díky bateriím fungují. „Člověk sedí doma, poslouchá nové předpovědi a varování a doufá, že se mu to vyhne nebo že to bude jenom tromba,“ říká Andrea Bauer Foli. Tromba je jakési nedokončené tornádo, má s ním sice mnoho společného, ale nedotkne se země, takže u ní nemůže napáchat takové škody. Pro meteorology je zásadní a přitom velmi složité předpovědět, jestli z atmosférických podmínek vznikne pouze tromba, nebo už tornádo.

Předpovědi amerických meteorologů jsou sice mnohdy nepřesné, ale stačí to. „Je to velmi krátkodobá předpověď, třeba v desítkách minut dopředu. Protože jsou proměřená oblaka, mají síť, výjezdní týmy, které skenují silné bouře. Takže i tam to není úplně jednoduché, i když mají daleko větší zkušenosti,“ vysvětluje Petr Zacharov z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR.

Podle Zacharova američtí odborníci i dobrovolníci používají mobilní radary, které jsou detailnější a mohou s nimi z blízkosti bouři proměřovat. Přesnější poznání, zda daná bouře spustí tornádo, je však podle něj pořád součástí tamního vědeckého výzkumu. Zacharov podotkl, že podobná monitorovací síť v Evropě ani neexistuje. „Jednak je to hrozně drahé a jednak to není potřebné – s tou nízkou frekvencí jevu,“ řekl.

Hlava řídí tělo

Zásadní je podle Andrey Bauer Foli lidská zkušenost. Drtivá většina obyvatel jižní Moravy, které tornádo ve čtvrtek zasáhlo, se s takovým jevem setkala v životě poprvé – proto lidé reagovali zaskočeně a mnohdy ne zcela správně.

V tornádové uličce naopak lidé mají před tornády respekt, většina rodin zná někoho, koho tornádo připravilo o majetek, nebo dokonce o blízké. „Najdou se i ostřílení Oklahomané, kteří tornádo vyhlíží z terasy, ale obecně tam platí, že když řvou sirény, většina lidé utíká do bezpečí schovat se,“ popisuje Foli.

Řada domácností má přitom vlastní „storm shelter“ (úkryt před bouří). Jsou to konstrukce z betonu a oceli, které bývají pod domem, někdy vedle něj, občas jsou třeba i v garáži. Spojuje je to, že díky své robustní konstrukci poskytují relativně bezpečné prostředí pro přežití tornáda. „Lidé si obecně hodně pomáhají, hlavně v rodině, přijíždějí k těm, kdo takové úkryty mají,“ popisuje Andrea Bauer Foli.  

Existují ale také řešení pro ty, kteří tuto možnost nemají vůbec (ať už proto, že na vlastní storm shelter nemají peníze, nebo se tam nemohou včas dostat). Lidé se podle Andrey Bauer Foli v Oklahomě ukrývají například v podzemních garážích nebo nákupních centrech, kde jsou veřejné úkryty.

Lapeni v autě

„Je to vždy záležitost pouhých minut, které rozhodují o životě,“ vysvětluje Foli. „Lidé mají respekt, vědí, jak se chovat, sledují zprávy - ví třeba, co dělat, když je tornádo zastihne v autě.“ Většina lidí má totiž přírozenou snahu v autě tornádu ujet – jenže to je chyba. Silnice často kopírují terénní prvky a těmi se mnohdy řídí i cesta tornáda. Navíc silnější vítr (od kategorie F3 výše) může vůz velmi snadno převrhnout, nebo dokonce odhodit.

Fujitova stupnice intenzity tornád
Zdroj: Wikipedia.org/National Geographic

Na řadě záběrů z tornáda na Moravě přitom bylo vidět, že právě ve svých vozech lidé hledali před větrem bezpečný úkryt. Americká meteorologická služba NOAA ale doporučuje přesný opak. „Vozidla jsou při tornádech známá jako smrtící pasti, protože je vítr může snadno odhodit a zničit. Buď opusťte vozidlo, abyste se ukryli v pevném úkrytu, nebo odjeďte mimo dráhu tornáda. Pokud je doprava ucpaná nebo se na vás tornádo řítí z bezprostřední blízkosti, může být vaší jedinou možností bezpečně zaparkovat mimo dopravní pruhy, vystoupit a pokud možno najít pevnou budovu jako úkryt,“ doporučuje.

Pokud ani to nejde, radí NOAA: „Lehněte si na nízko položené místo, co nejdále od silnice (abyste se vyhnuli letícím vozidlům). V otevřené krajině je však nejlepší možností útěk, pokud je tornádo daleko. Pokud to dopravní situace dovolí a tornádo je vzdálené, máte pravděpodobně čas odjet z jeho dráhy. Několik sekund pozorně sledujte tornádo ve srovnání s pevným objektem v popředí (například stromem, sloupem nebo jiným orientačním bodem). Pokud se zdá, že se pohybuje vpravo nebo vlevo, nepohybuje se směrem k vám. Přesto byste měli unikat v pravém úhlu k jeho dráze: vpravo, pokud se pohybuje vlevo, a naopak – jen proto, aby mezi vámi a jeho dráhou byla větší vzdálenost. Pokud se zdá, že tornádo zůstává na stejném místě, zvětšuje se nebo se přibližuje – ale nepohybuje se ani doprava, ani doleva – míří přímo na vás. Musíte se ukrýt dál od auta nebo mu rychle zmizet z cesty! Pokud se tornádo začne blížit k vašemu autu, zalehněte co nejníže a zůstaňte při tom připoutáni bezpečnostním pásem, skloňte se a držte se co nejdále od oken a čelního skla.“

Co dělat doma

Američané žijící s hrozbou tornád za zády také velmi dobře ví, co dělat, když je tento extrémní jev zastihne doma. Pokud se jedná o slabé tornádo, tak je příliš nevzrušuje – když se vyhlásí malé nebezpečí, třeba o síle F1, tak si z toho moc nedělají. Někdy to je problém, protože míra rizika se může rychle zvětšit. To se stalo například roku 2011 v městě Joplin ve státě Missouri, kde meteorologové předpovídali hrozbu na nejnižším stupni, ale nakonec na zem dosedlo tornádo o síle F5 – připravilo o život 158 lidí. 

Tornádo v Joplinu
Zdroj: ČT24

Situaci v USA komplikují i tamní podmínky – v Česku by se nabízelo jít se ukrýt do sklepa, tam to ale nejde: „V Oklahomě lidé nemají často sklepy, je tam typická červená jílovitá půda a často vysoká voda,“ říká Bauer Foli. „Všichni ale ví, že nejbezpečnější je přesunout se do středu domu, kde nejsou okna, proto bývá typickým úkrytem většinou koupelna… A pak si má člověk lehnout do vany, hodit na sebe pár matrací, ideálně si nasadit cyklistickou helmu a čekat, až se tornádo přežene,“ říká a zdůrazňuje: „Nejhorší je totiž to, co v tornádu létá, takže všichni poctivě od oken pryč.“

A přesně to je i oficiální rada NOAA, která doporučuje: „Vyhněte se oknům. Jděte do nejnižšího patra, malé centrální místnosti (jako je koupelna nebo šatna), pod schodiště nebo do vnitřní chodby bez oken. Přikrčte se co nejníže k podlaze, obličejem dolů a zakryjte si hlavu rukama. Pokud máte kovovou vanu, může vám poskytnout částečnou ochranu, ale ne plastovou nebo laminátovou, kterou větrem vymrštěné věci snadno proniknou. I ve vnitřní místnosti byste se měli přikrýt nějakou silnou vycpávkou (matrací, dekou a podobně), abyste se ochránili před padajícími úlomky v případě, že selže střecha a strop. Určitou ochranu před poraněním hlavy může poskytnout přilba.“

Zásadní je chováni po bouři

Může se zdát, že když tornádo skončí, je krize pryč a nebezpečí pominulo – ale to je zásadní chyba. V celém Tornado Alley dobře ví, že právě tyto okamžiky jsou pro záchranu lidských životů klíčové.

„Udržujte svou rodinu pohromadě a počkejte na příjezd záchranářů. Opatrně poskytněte pomoc zraněným. Nepřibližujte se k elektrickému vedení a kalužím s dráty; mohou stále vést elektrický proud! Dávejte pozor, kam šlapete, abyste se vyhnuli rozbitému sklu, hřebíkům a jiným ostrým předmětům. Nevstupujte do silně poškozených domů nebo budov; mohou se kdykoli zřítit. Nepoužívejte zápalky ani zapalovače, pokud se v blízkosti nachází netěsnící potrubí zemního plynu nebo palivové nádrže. Zachovejte klid a ostražitost a naslouchejte informacím a pokynům záchranných týmů nebo místních úřadů,“ doporučuje NOAA.