Zemědělec se 12 let soudí s firmou Monsanto. Po vdechnutí výparů herbicidů má doživotní následky

Události: Francouzský zemědělec se soudí s firmou Monsanto kvůli zničenému zdraví (zdroj: ČT24)

Před odvolací soud v Lyonu se vrátil případ čtyřiapadesátiletého francouzského zemědělce, který viní společnost Monsanto ze svých zdravotních potíží. V roce 2004 vdechl výpary herbicidu a od té doby má trvalé následky. Spor vede už dvanáct let, i kvůli kolegům, kteří se dneška nedožili.

Už dvakrát mu dal soud za pravdu a rozhodl, že za jeho zdravotní potíže mohou pesticidy firmy Monsanto. Vyšší instance ale rozsudek zrušila, proto se zemědělec ze západu Francie obrátil na odvolací soud. Chce aby společnost zaplatila za to, že mu její produkty před patnácti lety zničily zdraví.

„27. dubna 2004 jsem při čištění postřikovacího stroje vdechl výpary herbicidu Lasso, který vyráběla firma Monsanto,“ říká farmář Paul Francois.

Od té doby se dvanáctkrát dostal do kómatu, dodnes trpí bolestmi hlavy, nemůže hýbat rukou a jeho neurologické potíže jsou podle lékařů nevyléčitelné.

Po smrti manželky ho jeho dvě dcery povzbuzují, aby ve svém boji pokračoval. Sám tvrdí, že nebojuje pouze za sebe. Chce aby jeho případ inspiroval i ostatní kolegy se zničeným zdravím. „Pokud vyhrajeme, tak tím ukážeme, že pouhý občan jako já může dosáhnout odsouzení těchto nadnárodních firem, že nezůstanou nepotrestány,“ vysvětluje Francois.

Firma většinu podobných sporů v minulosti vyhrála

„Říká, že produkty umístil na místě, které označil nápisem nebezpečné. Takže moc dobře věděl, že nebezpečné jsou,“ hájí společnost Monsanto právník Romain Laffy.

Americká firma Monsanto tvrdí, že neexistují průzkumy, které by při doporučeném dávkování jednoznačně potvrzovaly škodlivost pesticidů a herbicidů na lidské zdraví. Velkou většinu sporů zatím společnost vyhrála. 

Karta se ovšem začíná pomalu obracet. Loni v létě vysoudil ve Spojených státech bývalý školní správce na společnosti Monsanto 250 milionů eur za to, že mu herbicid Roundup způsobil nádorové onemocnění. 

Francouzský zemědělec se drží více při zemi, soudí se o milion eur a založil nadaci, která mu pomáhá hradit soudní výlohy. Rozhodnutí odvolacího soudu může mít vliv na další případné procesy a snahy zemědělců s poškozeným zdravím domoci se spravedlnosti.