Záporožská atomová elektrárna byla na pokraji jaderné nehody, oznámil Enerhoatom

Ukrajinská Záporožská jaderná elektrárna, kterou kontrolují Rusové, byla v noci na sobotu na pokraji jaderné nehody kvůli přerušení vnějších dodávek proudu. Oznámila to podle agentury AFP ukrajinská společnost Enerhoatom, která elektrárnu provozovala před ruskou invazí.

„Uplynulou noc v Záporožské elektrárně nastala totální porucha,“ oznámil Enerhoatom na síti Telegram. Dodal, že dodávky proudu byly obnoveny po několika hodinách. „Okupační síly se nestarají o bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny,“ uvedl šéf Enerhoatomu Petro Kotin.

Ukrajinský provozovatel předtím informoval, že největší jaderná elektrárna v Evropě se během nočního blackoutu musela spolehnout na dieselové generátory, což ohrozilo její bezpečnost. V zařízení nadále pracují ukrajinští odborníci a od září 2022 situaci na místě monitorují i kontroloři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Elektrárna, která leží na východním břehu řeky Dněpr v Ruskem okupované části Záporožské oblasti, byla nucena k opatření přistoupit poté, co bylo přerušeno záložní i hlavní vedení pro dodávky elektřiny. Enerhoatom neuvedl přesný důvod výpadku proudu, ale sdělil, že elektrárna byla odpojena od hlavního vedení během leteckého poplachu, informoval deník The Kyiv Independent.

Mohl se přehřát čtvrtý reaktor

Podle Enerhoatomu se „všech 20 dieselových generátorů automaticky spustilo a osm z nich bylo později ponecháno v chodu“. Díky úsilí ukrajinských specialistů bylo hlavní elektrické vedení opraveno zhruba v 7:00 místního času.

Hlavní nebezpečí přerušení vnějších dodávek elektřiny spočívá v tom, že kvůli odpojení chladicích čerpadel od elektřiny by se mohl přehřát čtvrtý reaktor elektrárny. Ruské okupační síly ho udržují v režimu takzvané horké odstávky. „Blok potřebuje naléhavě převést do režimu studené odstávky,“ upozornil v sobotu Enerhoatom.