Wildersova strana má šest europoslanců, v Nizozemsku dosáhla na druhé místo

V Nizozemsku ve volbách do europarlamentu zvítězila koalice Strany práce (PvdA) a Zelené levice (GL) s 21,6 procenta hlasů před pravicově populistickou Stranou pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse se 17,7 procenta. Údaje poskytl Evropský parlament (EP).

Koalice GL-PvdA byla ve volbách do europarlamentu nejúspěšnější, získala devět mandátů. Za ní se umístila Wildersova PVV, která dosáhla na šest europoslanců. Výsledek je pro známého kritika EU, imigrace, islámu i pomoci Ukrajině podle pozorovatelů úspěchem. V minulých eurovolbách totiž strana získala pouze jeden mandát. PVV ale zároveň nezopakovala úspěch z nizozemských parlamentních voleb, které na podzim s přehledem vyhrála.

Čtyři křesla v EP budou mít z nizozemských stran také Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) končícího premiéra Marka Rutteho, Křesťanskodemokratická výzva (CDA) se třemi mandáty a levicově liberální až středoví Demokraté 66 (D66) taktéž se třemi europoslanci, strana Volt získala dva posty, uvádí data Evropského parlamentu.

Po jednom mandátu získalo i několik menších uskupení, a to strany BBB, PvdD, NSC a SGP.

Nizozemci vybírali celkem 31 europoslanců, je to o pět více než při volbách v roce 2019. Nárůst způsobil odchod Británie z EU, po kterém se měnily počty europoslanců jednotlivých zemí. Jde rovněž o reakci na demografický vývoj v Nizozemsku.