Výsledek války bude signál pro autoritářské režimy světa, míní bývalý ukrajinský premiér

Rok války: Bývalý premiér Ukrajiny Volodymyr Hrojsman (zdroj: ČT24)

Probíhá globální střet autoritářského, diktátorského režimu proti demokratickému světu, uvedl v rozhovoru pro ČT24 bývalý ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman. Nyní působí jako primátor třísettisícové Vinnycje v centrální části Ukrajiny. Reflektoval rok války a přinesl výhledy, které má před sebou bojující Ukrajina.

„(Výsledek války) bude významný signál pro všechny autoritativní systémy. Pro Bělorusko, Severní Koreu, Čínu, Írán nebo některá teroristická hnutí ve světě,“ prohlásil Hrojsman.

Vládce Kremlu Vladimir Putin se podle něj na válku dlouho připravoval a zničil své politické oponenty, za desítky let u moci vybudoval autoritářský a represivní aparát. Bývalý ukrajinský premiér vítá rozhodnutí Evropského parlamentu, který podpořil vznik tribunálu, jenž by mohl pohnat k odpovědnosti nejvyšší ruské velení. 

„Myslím, že podpora Ukrajiny je důležitá nejen pro ni samotnou, ale i pro celý demokratický svět, protože probíhá globální střet autoritářského, diktátorského režimu proti demokratickému světu. A zosobnění demokratického světa na frontové linii je Ukrajina,“ vysvětlil Hrojsman svůj pohled na mezinárodní podporu a její formy.

Konflikt vnímá jako souboj dobra se zlem. Vítězství je v jeho očích klíčové a závisí na dodávkách západních zbraní. „Strategický cíl zůstává stejný. Počínaje obnovením suverenity a územní celistvosti Ukrajiny,“ řekl bývalý ukrajinský premiér. 

Dodávky západních zbraní

Hrojsman poděkoval za finanční podporu i za dodávky vojenského materiálu, ale podle jeho názoru Ukrajina platí tu nejvyšší cenu. „Ztrácíme své lidi,“ zdůraznil. Jednota na Ukrajině i na mezinárodním poli má dle něj „obrovský význam“.

„Teď potřebujeme mimo jiné leopardy, těžké tanky, aby naše jednotky mohly osvobodit obsazená území a zničit nepřítele. Ale k tomu potřebujeme konsolidaci, jednotu uvnitř naší země i s našimi partnery,“ míní primátor Vinnycje.

„Ukrajinci jsou nyní velmi jednotní… Někdo bojuje na frontě, jiný pracuje v továrně, další lidé učí děti nebo léči zraněné, v každém případě jsme jednotní. Máme jednoho nepřítele a jediným naším cílem je vítězství. A mír,“ doplnil Hrojsman.

Poválečnou budoucnost Ukrajiny vidí v EU a v NATO: „Ukrajina se stane součástí ligy demokratické Evropy a světa. Nic se nemění. (Základem je) právní stát, demokracie spolu s budováním demokratických institucí a silné konkurenceschopné ekonomiky,“ uvedl primátor.