V Izraeli opět protestovaly desítky tisíc lidí proti reformě soudnictví

Desítky tisíc Izraelců v sobotu v Tel Avivu opět protestovaly proti reformě soudnictví prosazované vládou premiéra Benjamina Netanjahua. Demonstranti vyšli do ulic i navzdory zvýšeným obavám o bezpečnost vzhledem ke dvěma útokům, které se v zemi odehrály v pátek, napsala agentura Reuters. Nová série protestů přichází v době, kdy Izrael čelí zvýšenému napětí na několika frontách. Demonstrace neutichly ani poté, co Netanjahu rozhodl, že reformu odloží.

V Izraeli panuje v posledních dnech velmi napjatá atmosféra, neboť izraelská policie tento týden provedla razie v jeruzalémské mešitě al-Aksá. Po nich následovaly raketové útoky na Izrael z Pásma Gazy a také z Libanonu, na které armáda odpověděla nálety.

V sobotu byly na Izrael vypáleny také tři rakety ze Sýrie, jedna dopadla na území židovského státu, zbylé dvě skončily nejspíš ještě v Sýrii, napsal list The Times of Israel. Zatím nejsou informace o zraněných či škodách, uvedla agentura AP s odvoláním na informace izraelské armády. Raketový poplach byl vyhlášen poblíž města Mejcar v Golanských výšinách. Místní lidé tam zaslechli exploze.

I v sobotu večer se očekávalo, že se v okolí mešity al-Aksá shromáždí k večerním modlitbám desítky tisíc věřících a panovaly obavy z opakování nočních střetů s izraelskou policií. Podle agentury AP se opět několik stovek Palestinců v mešitě al-Aksá zabarikádovalo.   

V pátek se v Izraeli odehrály dva útoky, nejprve pachatel či pachatelé zastřelili dvě izraelské sestry na okupovaném Západním břehu Jordánu a zranili jejich matku. O několik hodin později útočník, kterým byl podle bezpečnostních zdrojů izraelský Arab, najel autem do chodců na oblíbené cestě pro pěší i cyklisty v Tel Avivu. O život přišel italský turista, několik dalších lidí utrpělo zranění.

V centru Tel Avivu demonstranti v sobotu opět mávali izraelskými vlajkami, které se staly charakteristickým znakem protestů trvajících už více než tři měsíce. Podle demonstrantů reforma soudnictví oslabí izraelskou demokracii.

Obavy o bezpečnost demonstranty neodradily

Protest začal modlitbou za oběti pátečních útoků, demonstranti nicméně uvádějí, že je obavy o bezpečnost neodradí. „Bezpečnost je jedna věc, reforma je ale věc druhá,“ uvedl 26letý student Amitaj Ginsberg. „Budeme sem stále chodit a říkat nahlas a jasně, že tuto reformu nenecháme projít,“ dodal.

Reforma, která by vládní koalici poskytla kontrolu nad jmenováním soudců nejvyššího soudu a umožnila přehlasovat soudní rozhodnutí prostou parlamentní většinou, vyvolává v Izraeli masové protesty už od ledna. Kritici považují snahu vlády za ohrožení nezávislosti soudu a pokus o právní převrat. Zastánci tvrdí, že usiluje o méně elitářské a intervenční soudce.

Izraelský premiér minulý týden rozhodl, že projednávání reformy prozatím odloží, aby umožnil jednání o kompromisu s opozičními stranami. Rozhodnutí přijal po rozsáhlých domácích nepokojích a vyjádření nesouhlasu z Washingtonu.