V centru Lyonu explodovala podomácku vyrobená nálož, policie pátrá po zhruba třicetiletém muži

V centru francouzského Lyonu v podvečer explodoval podezřelý balíček. Při explozi bylo zraněno třináct lidí. Jedenáct z nich bylo převezeno do nemocnice. Podle francouzské prokuratury šlo zřejmě o nastraženou bombu. Prezident Emmanuel Macron označil incident za útok bez obětí na životech. Případ začalo vyšetřovat protiteroristické oddělení prokuratury a policie v této souvislosti pátrá po zhruba třicetiletém muži, jehož přesnou identitu dosud nezná.

Podezřelý balíček vybuchl na ulici Victora Huga okolo 17:30 SELČ. Mezi lidmi, které bomba zranila, je podle médií i osmiletá dívka. Okolí výbuchu je plné policejních vozů včetně zvláštních jednotek. Přístup do okolních ulic policie uzavřela.

Podle svědků citovaných listem Le Figaro zanechal neznámý muž před jednou z místních pekáren balíček a odešel. Asi deset minut poté předmět explodoval. Policejní zdroj deníku uvedl, že bomba obsahovala hřebíky a šrouby.

Policie podle záběrů bezpečnostních kamer určila pravděpodobného pachatele a jeho přibližný věk, přesnou identitu však kvůli nízké kvalitě záznamu nezjistila. „Měl na sobě černý svetr a tmavé brýle, záměrně se maskoval,“ dodal k osobě podezřelého zpravodaj ČT Jan Šmíd.

Podezřelý muž na záběru bezpečnostní kamery
Zdroj: ČT24

Jeden ze svědků, který seděl na terase několik set metrů vzdálené kavárny, popsal hlasitou explozi, po níž následovala ještě jedna menší. „Pak bylo vidět, že všichni utíkají směrem k náměstí,“ řekl listu Le Figaro.

Do Lyonu vyrazil ministr vnitra Christophe Castaner, který krátce po útoku nařídil policejním prefekturám posílit ostrahu veřejných míst a velkých sportovních, kulturních či náboženských akcí. Mezi prvními zpřísnila policie bezpečnost večerního koncertu britského zpěváka Eda Sheerana na lyonském fotbalovém stadionu.