V Bratislavě zadrželi šéfa skupiny podvodníků s evropskými penězi pro Itálii, píše APA

Slovenská policie zadržela v Bratislavě muže, který je podezřelý ze zpronevěry peněz určených Itálii v rámci unijního fondu na oživení ekonomiky po pandemii covidu-19. Píše o tom agentura APA s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování. O zátahu, při němž policie ve čtyřech zemích Evropské unie zadržela 22 lidí kvůli podezření ze zpronevěry 600 milionů eur (v přepočtu přes patnáct miliard korun), informoval ve čtvrtek Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). Slovenská policie posléze uvedla, že zadržela tři lidi – občany Ukrajiny, Německa a Itálie.

Agentura APA uvádí, že zadržený z Bratislavy je podnikatelem z italské Verony. Čelí podezření, že stál v čele mezinárodní sítě. Zadržen byl na základě zatykače vydaného EPPO.

„Podle zjištění italských kolegů měl být muž pocházející z Itálie zakladatelem a hlavou organizované skupiny, která páchala ekonomickou trestnou činnost a způsobila škodu ve výši přibližně 600 milionů eur,“ uvedla mluvčí slovenského policejního prezidia Denisa Bárdyová.

Policisté při rozsáhlé akci v Itálii, na Slovensku, v Rakousku a v Rumunsku zabavili majetek značné hodnoty včetně nemovitostí, zlata, luxusních aut či hodinek. Osm z dvaadvaceti podezřelých je ve vyšetřovací vazbě, ostatních čtrnáct je pak v domácím vězení. Velká část z nich jsou „kriminální profesionálové“, kteří měli problémy se zákonem už v minulosti, poznamenala APA.

Podle vyšetřovatelů z EPPO patřili do skupiny lidé se zkušenostmi při získávání unijních dotací, kteří pomohli odvést do řady nastrčených společností desítky milionů eur určených například na digitalizaci či posílení konkurenceschopnosti italského hospodářství.

Itálie získala z bezprecedentního balíku největší podíl čítající přes 190 miliard eur v dotacích a výhodně úročených půjčkách.