Ukrajinská aktivistka zemřela po útoku kyselinou. Brojila proti korupci a separatistům

Na Ukrajině zemřela aktivistka po útoku kyselinou sírovou (zdroj: ČT24)

V kyjevské nemocnici zemřela ukrajinská protikorupční aktivistka Kateryna Handzjuková, která se před třemi měsíci stala obětí útoku kyselinou. Informoval o tom server Ukrajinska pravda. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval k potrestání pachatelů útoku. Motiv činu je zatím nejasný – mluví se i o pomstě proruských separatistů, proti kterým aktivistka velmi ostře vystupovala.

Handzjuková působila i jako poradkyně starosty třistatisícového jihoukrajinského města Chersonu. Poslední červencový den na ni někdo zaútočil kyselinou. Při útoku utrpěla popáleniny na čtyřiceti procentech těla a těžké poškození zraku.

Analytik: Podobných útoků bylo už přes padesát

Prodělala celkem jedenáct operací, osudnou se jí zřejmě stala krevní sraženina. „Ten útok můžeme považovat za útok na občanský sektor. Sice takových napadení už bylo víc, už přes padesát – ale nikdy to neskončilo smrtí jako u Kateryny. Lidé, kteří se jako ona angažují v sociálních aktivitách, jsou teď na Ukrajině cílem útoků,“ upozornil politický analytik Aleksander Solontay.

V neděli večer proběhla před ministerstvem vnitra pietní akce. Několik stovek lidí požadovalo důkladné vyšetření útoku. „Všichni děláme to samé – snažíme se přispět k reformám své země tak, abychom využili možností, které nám dala naše revoluce hrdosti. Tento útok je signálem všem lidem, co se ve městech a vesnicích snaží odporovat starému systému, který se naše vláda snaží nastolit znovu,“ konstatovala lidskoprávní aktivistka Olexandra Matviyčuková.

Motiv útoku zůstává nejasný. Handzjuková aktivně vystupovala proti proruskému separatismu na východě Ukrajiny. V září zveřejnila na internetu video, ve kterém vyzývala občany své země, aby se nevzdávali v boji s korupcí. „Vím, že teď vypadám špatně, ale aspoň se o mě starají,“ řekla vážně zraněná Ukrajinka. „Ale určitě vím, že vypadám mnohem lépe než spravedlnost na Ukrajině. Protože o tu se nikdo nestará,“ dodala.

Policie podle BBC zadržela v souvislosti s činem už pět lidí. Soustrast pozůstalým a podporu vyšetřovatelům vyjádřil také ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Chtěl bych vyzvat vyšetřovací orgány, aby udělaly vše pro dopadení a potrestání vrahů, aby se ocitli na lavici obžalovaných. Musíme všichni spojit úsilí. Abychom toho dosáhli, měli bychom pomoci policii trestat zlo,“ zdůraznil Porošenko.