Ukrajinští politici nemají zájem potlačit korupci, funguje v jejich prospěch, říká komentátor Dvořák

Interview ČT24 o Ukrajině a Rusku s komentátorem Liborem Dvořákem (zdroj: ČT24)

„Největší problém Ukrajiny je to, čemu se dokonce už v západním tisku říká únava Ukrajinou,“ myslí si rusista a komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák. Uvedl to v Interview ČT24 v souvislosti se zaváděním reforem na Ukrajině. Reformy, které požaduje Evropská unie, jdou podle něj buď mdle, nebo nejdou vůbec. Problém vidí v tom, že se na Ukrajině nepovedlo zlomit moc ekonomických oligarchů a ti tak mohou v politice dál působit.

„Prezident Petro Porošenko povolal řadu zahraničních politiků, aby právě tento fenomén nějak obelstil. Nejvýraznější byl samozřejmě bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili, ale ani tohle, zdá se, nevyšlo,“ konstatuje Dvořák.

Když mluví o starých vazbách v politice, zmiňuje expremiérku Juliji Tymošenkovou, prezidenta Porošenka nebo expremiéra Arsenije Jaceňuka.

„Když se tam podíváte, tak zjistíte, že v politice jsou stále stejní lidé, kteří jsou propojeni stále stejnými vazbami. A oni zcela přirozeně, jakkoli to deklarují, tak velký zájem na potlačení korupce vlastně nemají. Protože ta korupce, bohužel, funguje v jejich prospěch. To je hlavní problém Ukrajiny,“ upozornil Dvořák.

Donbas je tragédie

Pokud jde o situaci na východě Ukrajiny, mluví Dvořák o tragédii. „Obávám se, že Donbas se stává zhruba tím, čím je třeba Podněstří nebo čím je mezi Arménií a Ázerbájdžánem Náhorní Karabach: stává se z toho ten takzvaný zamrzlý konflikt, byť se tam pořád ještě střílí,“ domnívá se.

Minské dohody podle něj příliš nefungují. „Nefungují proto, že jsou na řadě míst formulovány příliš protichůdně – buď jedna, nebo druhá strana nechce nebo nemůže jejich literu plnit,“ upozornil Dvořák.

„Rusové říkají, že historicky si ruský státní svazek bez Ukrajiny nelze představit. Připomínají Kyjevskou Rus, která byla základem Moskevské Rusi, ruského státu, té tisícileté ruské říše. To je všechno pravda. Potom ale nechápu, proč si Rusové počínají jako slon v porcelánu a ty tisícileté svazky mezi ukrajinským a ruským národem vlastně sami boří,“ podotýká komentátor.

„Protože teď je lidé typu Vladimira Putina zbořili nejméně na dvě, spíše na tři generace. A bude velice pracné to jednou zase dávat znovu dohromady. To si v tom Rusku ale asi nikdo neuvědomuje,“ dodal Dvořák.

Na celý rozhovor se podívejte ve videu.