Ukrajině vadí železniční most z Ruska na Krym. Úřady už začaly vyšetřovat překročení hranic

Ukrajinská prokuratura začala trestně stíhat nezákonné překročení hranic, kterého se dopustil ruský železniční spoj při cestě po novém mostě na okupovaný Krym. První ruský vlak s cestujícími, vypravený z Petrohradu, ráno dorazil do krymského Simferopolu.

Prokuratura zahájila stíhání vůči ruské společnosti Grand-Express, která cestující z Petrohradu přivezla. Zabývat se bude i samotným spuštěním železničního spojení.

V prohlášení prokuratury se uvádí, že „podobné akce okupační mocnosti hrubě porušují státní svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny a svědčí o tom, že Rusko pohrdá všeobecně uznávanými zásadami a normami mezinárodního práva“.

Symbol, turismus i hospodářství

Most dlouhý 19 kilometrů spojuje poloostrov s ruskou pevninou od loňského května pro automobily. V pondělí na něm ruský prezident Vladimir Putin projel také prvním slavnostně vypraveným vlakem. Je důležitý především pro ruské turisty i hospodářství jinak izolovaného poloostrova. Putinův režim ho také představuje jako úspěch své vlády.

Rusko k němu přistupuje jako k vnitrostátnímu, protože považuje Krym za své území od vojenské invaze a následné anexe na jaře 2014. Ukrajina i drtivá většina ostatních států včetně Česka však považuje Krym za ukrajinský a označuje ho jako dočasně okupovaný. Kvůli tomu má problémy i se samotným mostem, který byl postaven nelegálně.

Ruský státní železniční dopravce má v plánu vypravovat vlaky na Krym z celkem 11 ruských měst. Cena zpáteční jízdenky z Petrohradu je nejméně 3500 rublů (asi 1300 korun), z Moskvy nejméně 2966 rublů. Podle ruských médií se prodalo už 57 tisíc jízdenek.