Ukrajinci za dva týdny osvobodili osm obcí

Ukrajinské síly za uplynulé dva týdny osvobodily osm obcí včetně vesnice Pjatychatky, uvedla v pondělí náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Citovala ji agentura Reuters. O získání Pjatychatek ukrajinskými vojáky o víkendu informoval šéf ruské okupační správy v Záporožské oblasti, Moskva ovšem uvedla, že se útok podařilo odrazit. Jihoukrajinská Oděská oblast a západoruská Bělgorodská oblast rovněž v průběhu pondělí hlásily útoky a ostřelování, na ruské straně je podle šéfa Bělgorodské oblasti nejméně sedm zraněných. Analytici amerického Institutu pro studium války (ISW) mají za to, že ukrajinská strana nyní může dočasně protiofenzivu přerušit, aby přehodnotila strategii.

„V průběhu dvou týdnů útočných operací ve směru na Berďansk a Melitopol jsme osvobodili osm obcí,“ napsala Maljarová na sociální síti Telegram. Proruští váleční blogeři i představitel ruské okupační správy na Ukrajině Vladimir Rogov informovali o tom, že ukrajinské síly osvobodily o víkendu vesnici Pjatychatky, která leží na frontě zhruba 70 kilometrů severně od Melitopolu.

Agentura Reuters předtím uvedla, že osvobození vesnice by znamenalo už druhý úspěch ukrajinské armády v této části fronty od zahájení protiofenzivy na začátku června.

Podle analýzy ISW ukrajinské síly v neděli pokračovaly v protiofenzivě na nejméně čtyřech úsecích fronty a podařilo se jim osvobodit další území. Armáda Kyjeva ale patrně dočasně pozastaví protiofenzivu, aby přehodnotila taktiku pro budoucí operace. O pozastavení postupu o víkendu psal například list The Wall Street Journal. Šéf estonské vojenské rozvědky Margo Grosberg doplnil, že podle jeho odhadu „v příštích sedmi dnech ofenzivu (na Ukrajině) neuvidíme“. 

Rusko v posledních deseti dnech s největší pravděpodobností začalo přesouvat své jednotky z východního břehu řeky Dněpr na sektory fronty v Záporožské oblasti a u Bachmutu, uvedla britská vojenská rozvědka. Jedná se podle ní o několik tisíc vojáků. „Přesun patrně odráží ruské přesvědčení, že po kolapsu Kachovské přehrady a následných záplavách nehrozí větší ukrajinský útok přes Dněpr,“ píše rozvědka na Twitteru.

Ruské útoky za poslední den zabily nejméně tři lidi včetně dítěte

Okupační jednotky v noci na pondělí podle mluvčího oděské vojenské správy Serhije Bratčuka zaútočily na Oděskou oblast, kam vyslalo čtyři střely s plochou dráhou letu Kalibr. Ukrajinská protivzdušná obrana je všechny sestřelila, uvedl podle agentury Unian mluvčí.

Ukrajinský generální štáb v ranním hlášení uvedl, že Ukrajina v posledních 24 hodinách čelila 59 útokům vedeným ze vzduchu, pozice ukrajinských vojáků i obydlené oblasti zasypala ruská dělostřelecká palba. „Mezi civilisty jsou mrtví a zranění včetně dětí, poškozena či zničena byla zařízení kritické infrastruktury a poškozených je okolo dvaceti obytných budov a škola,“ píše ukrajinské velení.

Podle listu Kyiv Independent za uplynulý den Rusové útočili v devíti oblastech, zabili tři lidi a dalších nejméně osm zranili. Dva lidé zahynuli při dělostřeleckém útoku v Sumské oblasti, informovaly tamní úřady. Podle ukrajinských médií šlo o 38letého policistu a jeho čtyřletého syna z města Bilopillja.

Podle Maljarové je situace na východě Ukrajiny „složitá“. Podle ní se Rusko nevzdalo ambice obsadit celou oblast Donbasu, právě tam soustřeďuje útočné síly a nasadilo tam další vojenské jednotky.

„Nepřítel podniká aktivní ofenzivu směrem na Lyman a Kupjansk, snaží se od nás převzít iniciativu,“ napsala náměstkyně ministra obrany na platformě Telegram. „Intenzivní boje pokračují a aktivita ostřelování je vysoká,“ dodala. Ocenila odvahu ukrajinských jednotek „tváří v tvář nepřátelské přesile“. „Naše jednotky nedovolují nepříteli postoupit,“ dodala.

Šéf ruské Bělgorodské oblasti oznámil ostřelování

Ostřelování, tentokrát ze strany Ukrajiny, ráno oznámil i šéf ruské Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov, podle kterého ukrajinská armáda útočila na příhraniční město Valujki zhruba 120 kilometrů jihovýchodně od Bělgorodu.

„Podle předběžných dat bylo zraněno sedm lidí, z toho jedno dítě,“ napsal na Telegramu Gladkov. Stav všech zraněných je podle něj středně těžký, při útoku bylo poškozeno pět budov a čtyři menší domy.

Terčem ukrajinského ostřelování byl i muniční sklad okupantů

Ukrajinské síly zničily významný muniční sklad poblíž Ruskem okupovaného přístavního města Heničesk na jihu Chersonské oblasti. V neděli o tom informoval mluvčí oděské vojenské správy Serhij Bratčuk. Agentuře Reuters se tuto informaci nepodařilo nezávisle ověřit, ruská strana zničení skladu dosud nekomentovala.

„Naše ozbrojené síly ráno zasadily pořádný úder – a to velmi hlasitý – v obci Rykove v Heničeském okrese, na dočasně okupovaném území v Chersonské oblasti,“ uvedl Bratčuk v ranním videohlášení. „Byl tam významný muniční sklad. Byl zničen,“ připojil. Na sociálních sítích koluje video, které zachycuje oblaka kouře stoupající až k obzoru za zvuku výbuchů.

Rykove se nachází zhruba dvacet kilometrů od Heničesku, jihoukrajinského přístavního města u Azovského moře, kterého se ruské síly zmocnily krátce po zahájení plnohodnotné pozemní invaze na Ukrajinu v únoru loňského roku.