Ukrajinská ofenziva pokračuje ve třech směrech, píší analytici

Ukrajinské síly pokračují v ofenzivě nejméně na třech úsecích fronty. Americký Institut pro studium války (ISW) informuje, že podle ověřených záběrů z místa dosáhla Ukrajina okrajových zisků u Bachmutu. Ukrajinský generální štáb sdělil, že se ruské jednotky soustředí podobně jako v posledních měsících zejména u Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky, kde se za uplynulý den obě armády střetly ve více než třech desítkách případů. Britská rozvědka zmiňuje, že na jihu země posiluje Rusko letectvo.

Ukrajinští představitelé podle ISW uvádějí, že za poslední den jejich vojáci postoupili v oblastech jihozápadně od Bachmutu, v západní Doněcké oblasti u Vuhledaru a na hranicích Doněcké a Záporožské oblasti podél linie Levadne–⁠Staromajorske a na západě Záporožské oblasti u Robotyne. Hovoří také o tom, že tamní ofenzivní operace byly úspěšné, což nelze nezávisle ověřit.  

Ukrajinské síly podle amerických analytiků měly dosáhnout územních zisků také na severozápadním okraji města Bachmut. Naznačují to ověřené záběry z 15. června. 

Britská rozvědka zmiňuje, že Rusko posílilo na jihu Ukrajiny letectvo, konkrétně tamní flotilu vrtulníků. Snímky podle hodnocení rozvědky ukázaly, že na letišti v Berďansku, přímořském městě západně od Mariupolu, ruská armáda rozmístila dvacet helikoptér, které jsou pravděpodobně schopné útočit na pozemní cíle střelami delšího doletu.

Ukrajinská protiofenziva je ale podle analýzy stanice CNN zatím skromnější, než se očekávalo. Zisků obránci země dosáhli mimo jiné v Záporožské oblasti, kde ale rozsáhlejšímu postupu brání víceúrovňová ruská obrana. Ukrajincům se zároveň nepodařilo získat leteckou převahu. Situaci rovněž komplikují drony, které okupační armádě poskytují v reálném čase informace o pozicích ukrajinských vojáků. 

„Nikdy neexistovala šance, že by v Záporožské oblasti Ukrajinci dosáhli tak bleskového postupu, jako loni na podzim v Charkově,“ píše CNN s odkazem na úspěšnou protiofenzivu, při které ukrajinská armáda dobyla zpět rozsáhlé území na severozápadě země. Vše ale naznačuje tomu, že se Ukrajinci rozhodli útočit i na dalších místech fronty a zjišťují, kde má Rusko v obraně trhliny, například v okolí Bachmutu.

Ukrajinský generální štáb píše, že zatímco u Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky je do bojů zapojené ruské dělostřelectvo a ruská armáda podniká útoky, v Záporožské a Chersonské oblasti se „nepřítel brání“.

Dva mrtví civilisté po ruském ostřelování

Na východě Ukrajiny v sobotu po ruském ostřelování zemřeli dva lidé. Informovala o tom hlava Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Na sociální síti Telegram uvedl, že ruská armáda ostřelovala vesnici Huryiv Kozačok a protitanková řízená střela zasáhla auto jedoucí směrem k obci, která se nachází nedaleko hranic s Ruskem.

Syněhubov před polednem nejdříve napsal, že si útok vyžádal čtyři mrtvé. Příspěvek doplnil fotografiemi zničeného auta, ze kterého stoupá dým. Později informaci upřesnil. „Podle aktualizovaných údajů byli dva obyvatelé (nedalekého města) Zoločivu zabiti při přímém zásahu okupantů protitankovou střelou Kornet,“ uvedl o pár hodin později. Oběťmi se podle něj stali dvaačtyřicetiletý muž a třiapadesátiletá žena, kteří působili jako dobrovolníci. 

Podle náměstka ukrajinského ministra obrany Volodymyra Gavrylova Ukrajina na bojišti převzala iniciativu, nicméně k vítězství potřebuje zbraně s doletem až dvě stě kilometrů. „V moderní válce je nejdůležitější mít přehled o situaci, znát pozici nepřítele a být schopen vést přesné údery na velké vzdálenosti. To znamená mít zbraně, které nepřítele dokážou zasáhnout na vzdálenost až dvě stě kilometrů,“ citovala Gavrylova agentura Unian. 

Ukrajinská obec se vzpamatovává z ruské okupace (zdroj: ČT24)

Vyšetřování válečných zločinů

S následky ostřelování se zpětně vyrovnává obec Jahodné na severu Ukrajiny. Vesnici opustili okupanti na konci března. Za sebou kromě tíživých vzpomínek místních obyvatel zanechali vojenské spisy i další předměty, které nyní chtějí ukrajinští vyšetřovatelé použít jako důkaz, že v oblasti došlo k válečným zločinům. 

V pátek se zde sešli sousedé, kteří strávili měsíc uzamčení v temném sklepení školy. Krátkým koncertem uctili před ruinami některých domů památku těch, kteří řádění ruských jednotek nepřežili. „Snažíme se dokázat, že ve sklepě školy byl držen velký počet lidí, více než 360. Rusové je využívali jako živé štíty proti ukrajinským silám,“ přibližuje shromažďování dokumentů na místě vyšetřovatel pro Černihivskou oblast Serhil Krupko. 

Ruští vojáci zadrženým tehdy dovolili opustit temný a stísněný prostor sklepení pouze výjimečně. Chyběl jim vzduch i zásoby jídla. Deset lidí kvůli žalostným podmínkám přišlo o život. Přeživší své zkušenosti teď chtějí šířit dál. „Do sklepení nás zavřeli jako děti, a my jsme se z něj dostali jako dospělí s velmi odlišným přístupem ke všemu,“ ohlíží se za traumatickým zážitkem Marina, jedna z obyvatelek obce.