Trump se na summitu G20 s Putinem nepotká. Potvrdil to Bílý dům i Kreml

Události: Přípravy na summit G20 vrcholí. Trump a Putin se nesejdou (zdroj: ČT24)

Schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, která se měla uskutečnit v sobotu na okraj summitu dvacítky největších ekonomik světa G20 v argentinské metropoli Buenos Aires, byla oficiálně zrušena. Poté, co schůzku odřekl Trump na sociální síti Twitter a později její zrušení oznámil i Bílý dům, informaci potvrdil také mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Trump schůzku zrušil kvůli incidentu mezi Ruskem a Ukrajinou v Kerčském průlivu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko Trumpovo rozhodnutí ocenil jako chování velkého státníka.

„Na základě faktu, že lodě a námořníci nebyli z Ruska vráceni Ukrajině, jsem se rozhodl, že bude pro všechny zúčastněné strany lepší, když zruším své dříve naplánované setkání v Argentině s prezidentem Vladimirem Putinem,“ napsal Trump na Twitteru. „Těším se na smysluplný summit znovu, jakmile se situace vyřeší,“ dodal.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová k prezidentovu rozhodnutí řekla, že Trump konečný postoj zaujal až na palubě leteckého speciálu Air Force One během letu do Argentiny. Dodala, že se tak stalo po rozmluvě s ministrem zahraničí Mikem Pompeem, personálním šéfem Bílého domu Johnem Kellym a Trumpovým poradcem pro otázky národní bezpečnosti Johnem Boltonem.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Kreml zrušení schůzky prezidenta Putina s jeho americkým protějškem lituje. Dalšímu setkání v pozdějším termínu se přitom prý nebrání. Zrušení schůzky nejvyšších představitelů USA a Ruska podle Peskova nicméně odsouvá projednání důležitých mezinárodních otázek na neurčito a zrušením schůzky získá ruský prezident několik hodin k dobru k užitečným setkáním na okraj summitu G20.

Nejmenovaný diplomatický činitel podle Reuters řekl, že potřeba setkání obou státníků trvá. Měli by totiž podle něj projednat smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Trump minulý měsíc oznámil, že zvažuje odstoupit od INF, kterou v roce 1987 uzavřeli americký prezident Ronald Reagan a tehdejší sovětský vůdce Michail Gorbačov. Tento krok zdůvodnil zjištěním, že Rusko údajně smlouvu porušuje a že smlouva se nevztahuje na Čínu. 

Trump zrušil i schůzky s Erdoganem a Munem

Americký prezident odřekl také původně plánovaná formální jednání na okraj summitu G20 s prezidenty Jižní Koreje a Turecka Mun Če-inem a Recepem Tayyipem Erdoganem. Oznámil to Bílý dům s tím, že Trump chce s vedoucími představiteli zemí hovořit na summitu G20 jen neformálně.

Summit 20 nejsilnějších ekonomik světa bude v pátek a v sobotu v argentinské metropoli Buenos Aires.

U Kerčského průlivu mezi Černým a Azovským mořem v neděli ruské pohraniční jednotky ostřelovaly a zadržely tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva a zajaly jejich posádky. Kyjev reagoval vyhlášením válečného stavu v části Ukrajiny a výzvou světu o vojenskou pomoc.