Trump chce, aby se do G7 vrátilo Rusko. Další členové skupiny jsou proti

Události ČT: Trump chce, aby se do G7 vrátilo Rusko (zdroj: ČT24)

Už příští týden se měl původně konat v USA summit G7. Kvůli pandemii koronaviru i rasovým nepokojům se ale vrcholná schůzka ekonomicky nejvyspělejších zemí světa výhledově uskuteční až v září. Kolem summitu je však i bez toho mnoho nejistého. Polemiky vyvolal nový pokus amerického prezidenta „vzít zpět na palubu“ Rusko, které bylo ze skupiny vyloučeno v roce 2014 kvůli invazi na ukrajinský Krym.

Členy G7 jsou USA, Itálie, Japonsko, Kanada, Francie, Velká Británie a Německo. Pro Evropskou unii, stálého partnera G7, je návrat Ruska do elitního klubu ekonomicky nejrozvinutějších demokracií světa v tuto chvíli nemožný.

„Formát G7 je životně důležitým mnohostranným rámcem pro země, které se řídí společnými hodnotami, zájmy a závazky,“ podotkl Josep Borrell, vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku.

Nesouhlas s návrhem prezidenta Trumpa vzít zpět Rusko na chystaném summitu G7 v USA daly najevo Velká Británie, Německo i Kanada. Připomínají, že Rusko bylo z organizace vyřazeno poté, co v roce 2014 napadlo ukrajinský Krym. 

„Jeho přetrvávající neúcta a vzdor vůči mezinárodním pravidlům a normám je důvodem, proč zůstává a nadále zůstane mimo G7,“ řekl na adresu Ruska například kanadský premiér Justin Trudeau.

Podle Trumpa by ale Moskva ve skupině být zastoupena měla. „Není otázkou, co (Vladimir Putin) udělal. Je to otázkou zdravého rozumu. Takže máme G7 a on tam není. Polovina schůzky je věnována Rusku, a pokud by tam byl, bylo by mnohem snazší najít řešení,“ uvedl pro stanici Fox News.

Trump nenavrhuje návrat Ruska poprvé

Současný pokus amerického prezidenta pootevřít Rusku dveře do G7 není zdaleka první. Za znovupřijetí Moskvy se přimlouval už na summitu organizace v kanadském Québecu v roce 2018.

Návrh loni zopakoval ve Francii a narazil na tvrdý odpor. I Paříž případné obnovení ruského členství podmiňuje změnou ruského postoje ke Krymu, přitom se sama snaží nastolit s Moskvou dialog.

V jeho rámci Vladimir Putin potvrzuje, že má na organizaci G7 zcela jiný pohled než demokratičtí lídři. „Je to G7, nikoli G8. Pokud jde o návrat do G8 s osmi zeměmi, nikdy jsme neřekli nikdy,“ prohlásil už dříve šéf Kremlu.

Je ale možné, že Rusko bude na summitu i tak, a to v roli hosta, podobně jako lídři Jižní Koreje, Austrálie či Indie. Právě o tyto státy by se skupina podle Trumpa také mohla rozšířit, protože taková sestava podle něj lépe reprezentuje dění ve světě. Dodal také, že jako hostitel si na summit může pozvat, koho chce.