Tři slovenské strany v čele s Ficovým Smerem podepsaly koaliční dohodu

Události: Tři strany na Slovensku podepsaly koaliční dohodu (zdroj: ČT24)

Předsedové tří politických stran na Slovensku, které se po zářijových parlamentních volbách dohodly na vytvoření nové vlády, v pondělí podepsali koaliční dohodu. Uzavřely ji Smer–SD, Hlas–SD a Slovenská národná strana (SNS). Kandidáty na členy nového kabinetu nová vládní koalice zatím nezveřejnila; podle šéfa Smeru–SD Roberta Fica vedení stran budou tyto kandidáty teprve schvalovat. Z vyjádření koaličních politiků vyplynulo, že novým premiérem by měl být Fico, který tuto funkci v minulosti zastával už třikrát.

Fico řekl, že očekává náročnou komunikaci s prezidentkou Zuzanou Čaputovou ohledně jmenování členů nové vlády: „Mohu očekávat, že dojde k natahování času.“ Dodal, že až po schválení kandidátů na členy vlády koaličními stranami předloží příslušný seznam hlavě státu, která podle ústavy jmenuje nového premiéra a na jeho návrh pak členy kabinetu.

Fico by uvítal, pokud by ustavující schůze sněmovny po volbách byla příští týden. Zopakoval, že by chtěl, aby nová vládní sestava zastupovala Slovensko na nadcházející schůzce státníků členských zemí Evropské unie 26. a 27. října.

Brífink po podpisu koaliční dohody na Slovensku (zdroj: ČT24)

Podle Fica nová slovenská vláda nebude měnit zahraničně-politickou orientaci země, ale více zohlední národní zájmy. „Ministerstvo zahraničních věcí už nebude mluvčím cizích zájmů,“ řekl. Opět se vymezil proti nevládnímu sektoru, když řekl, že skončila éra, kdy „v zemi vládly nevládní organizace“. Uvítal by přijetí zákona, aby nevládní organizace, které mají peníze ze zahraničí, musely nést označení zahraniční agent. V různých podobách to funguje například v Rusku nebo v USA.

Tři strany vznikající koalice, která ve stopadesátičlenné sněmovně bude mít dohromady 79 křesel, se už v memorandu z minulého týdne dohodly, že Smer–SD ve vládě obsadí šest ministerských křesel a získá také funkci premiéra, Hlas–SD bude mít sedm ministrů a SNS tři.

  • Smer: premiér, obrana, spravedlnost, doprava, finance, zahraničí, zemědělství.
  • Hlas: plán obnovy a využívání eurofondů, vnitro, hospodářství, práce a sociální věci, školství, zdravotnictví, investice a regionální rozvoj.
  • SNS: životní prostředí, kultura, sport a cestovní ruch.
  • Zdroj: Oznámení Roberta Fica

„Žádná procházka růžovou zahradou“

Smer–SD a SNS dlouhodobě vystupují proti vojenské pomoci Ukrajině bránící se ruské invazi a kritizují rovněž protiruské sankce. Předseda Hlasu–SD Peter Pellegrini, který před volbami sliboval zachování podpory Ukrajině, po podpisu koaliční smlouvy řekl: „Vstup do vlády neznamená s ohledem na tíživou ekonomickou situaci procházku růžovou zahradou.“ Šéf SNS Andrej Danko kromě jiného zdůraznil potřebu prosazování národních zájmů.

Fico uvedl, že nová vláda chce ozdravovat veřejné finance, které jsou ve špatném stavu, tak, aby neohrozila sociální standard v zemi a aby bylo možné realizovat velké investice.

Strana evropských socialistů (PES) minulý týden pozastavila Smeru–SD a Hlasu–SD členství, což zdůvodnila Ficovým odklonem od hodnot evropských socialistů a připravovanou vládní spoluprací s SNS, kterou evropští socialisté označili za krajně pravicovou.