The Sunday Times: Mayová má namále. Rezignujte, nebo podáme demisi, vzkazuje 11 ministrů

Britská premiérka Theresa Mayová čelí vzpouře uvnitř vlastního kabinetu. Celkem 11 jeho členů žádá premiérčino odstoupení a jmenování nového přechodného šéfa vlády. Píše to britský nedělník The Sunday Times. Podle reportéra Tima Shipmana jsou ministři nespokojení s tím, jak Mayová řídí proces vystoupení Británie z Evropské unie. Premiérku chtějí konfrontovat na pondělním zasedání vlády a pohrozit rezignacemi, pokud jim neslíbí, že se svého postu vzdá. Tyto úvahy ale v neděli popřel ministr financí Philip Hammond i šéf úřadu vlády David Lidington.

„Ne, nemyslím si, že je tomu tak. Není to o premiérce. Výměna premiérů by nám nepomohla,“ řekl v neděli Hammond serveru Sky News. „Hovořit o výměně hráčů, kteří jsou na hřišti, je v tuto chvíli, upřímně řečeno, nestřídmost,“ dodal. Zvážení by si podle něj ale zasloužilo vyhlášení druhého referenda.

Popřel také spekulace, že by si údajně přál, aby Mayovou vystřídal jako dočasný premiér její fakticky zástupce David Lidington. „To není ten případ,“ řekl. Sám Lidington podle agentury Reuters prohlásil, že nemá ambici vystřídat Mayovou, ani čas kout pikle proti premiérce. Podporu Mayové vyjádřil také ministr životního prostředí Michael Gove. 

Svůj další postup ladili podle reportéra Shipmana vzbouřenci uvnitř kabinetu v sobotu večer. Podle nich se Mayová stala pro další vyjednávání ohledně brexitu přítěží a měla by být nahrazena někým jiným. Shoda údajně panuje na tom, že by ji měl nyní ve funkci vystřídat dočasný premiér, který bude vládu řídit do doby, než si Konzervativní strana na podzim zvolí nové vedení.

Kdo místo Mayové?

Nespokojení členové vlády podle The Sunday Times mezi sebou už diskutují i o jménu nástupce. Shoda by podle nich umožnila, aby po případné demisi Mayové nenastal vleklý souboj o nástupnictví, který by mohl další postup kolem brexitu ještě zkomplikovat.

Největší šance má podle The Sunday Times šéf britského úřadu vlády David Lidington, ministryně práce Amber Ruddová, ministr spravedlnosti David Gauke, ministr financí Philip Hammond, hovoří se i o ministru zahraničí Jeremym Huntovi a ministru životního prostředí Michaelu Goveovi, bez šance by nebyl ministr vnitra Sajid Javid.

„Davidova práce by byla zajistit odklad u EU, najít shodu na další politice ohledně brexitu a připravit spořádanou volbu nového lídra,“ citoval nedělník zdroj z britské vlády.

Premiérka Mayová získala ve čtvrtek v Bruselu na summitu EU odklad brexitu přinejmenším do 12. dubna, není však jisté, zda v příštích dnech přesvědčí poslance k podpoře hotové dohody s Evropskou unií, kterou předtím už dvakrát odmítli. V opačném případě hrozí Británii neřízený brexit v pátek o jedenácté hodině večerní.

Mayová jednala v neděli s ministry i rebely z řad zákonodárců

O tom, zda je šance, že by její dohodu o vystoupení Spojeného království z EU, kterou vyjednala s Bruselem, v příštích dnech schválila Dolní sněmovna, jednala v neděli britská premiérka ve svém venkovském sídle Chequers s ministry a rebelujícími konzervativními zákonodárci. Řeč byla i o její brexitové strategii.  

„Premiérka se v Chequers setkala s řadou vládních ministrů k dlouhým rozhovorům o tom, jak splnit brexit,“ uvedl v neděli její mluvčí. Doplnil, že se jednalo i tom, zda je v Dolní sněmovně v současné chvíli dostatečná podpora pro premiérčinu dohodu na to, aby se o ní v příštích dnech hlasovalo.

Úřad v Downing Street nicméně oznámil, že další komentáře k dnešním rozvorům už v neděli neposkytne.