Téměř čtyřicet zabitých a neznámý počet unesených. Jihoizraelský Ofakim se vzpamatovává po vpádu teroristů

Události: Ofakim se vzpamatovává po vpádu teroristů (zdroj: ČT)

Jihoizraelský Ofakim není pohraniční město – a přesto více než dvacet kilometrů vzdálená hranice vstoupila do životů zdejších lidí. Rakety vypálené teroristickým hnutím Hamás ale nebyly to nejhorší, město zažilo také vpád islamistů. Celkem Ofakim hlásí osmatřicet zabitých a neznámý počet unesených. Reportáž tam natočil David Borek.

„Přiletěli (islamisté) na rogalech, vzduchem. A také přijeli auty,“ sdělil obyvatel města Pini Weitzman. Poté se začala ozývat střelba.

Celou sobotu ve městě zasahovala policie a armáda. Pini Weitzman se ukrýval ve svém domě až do nedělního rána. V ulici, kde žije, byli podle něj zabiti čtyři lidé. Celkem Ofakim hlásí osmatřicet zabitých a neznámý počet unesených.

Obyvatelé města ale mají ve srovnání s kibucy u Pásma Gazy jednu výhodu. Ačkoliv jejich čtvrť nese stopy bojů, nejsou jejich domy zničeny, vyrabovány nebo vypáleny.

Život se tam ale zatím k normálu nevrací. Ulice jsou pusté, po silnicích v okolí se přesouvají vojáci. Nad městem jsou neustále slyšet bojová letadla.

Ofakim znamená hebrejsky obzory. Na západním obzoru, za vinohrady zpoza kterých v sobotu přišli teroristé, obyvatelé města v dálce pozorují výbuchy v Gaze.