Stříleli všemi směry, čekali u východů, říkají přeživší o útoku Hamásu na izraelský festival

Události: Hamás zaútočil na návštěvníky hudebního festivalu Supernova (zdroj: ČT24)

Místem zřejmě nejhoršího masakru během útoku teroristů z Hamásu na Izrael se stal hudební festival poblíž Pásma Gazy, kde extremisté zabili přes 260 lidí. Další odvlekli do zajetí. Na akci poslal Hamás přitom nejméně padesát ozbrojenců a auta plná zbraní. Výpovědi přeživších přinesl server BBC News. Na hudebním festivalu bylo kolem tří tisíc lidí.

Festival Supernova, jehož součástí byla tři pódia, kemp, bar a jídelna, se uskutečnil v Negevské poušti u kibucu Reim, který leží jen pár kilometrů od Pásma Gazy. „Nastal čas, kdy se celá rodina opět sejde,“ lákali na něj organizátoři před jeho zahájením. „A jaká to bude zábava!“ psali.

Že se něco děje, věděla Ortel v momentě, kdy se v sobotu brzy ráno rozezněly sirény varující před raketami z Pásma Gazy. Krátce poté se začala ozývat také střelba. „Vypnuli elektřinu a zničehonic se v areálu objevili ozbrojenci a začali střílet všemi směry,“ řekla izraelské televizi Channel 12. „Padesát teroristů oblečených ve vojenských uniformách přijelo v dodávkách,“ poznamenala. 

Lidé se z místa snažili uprchnout k autům a odjet, ale už na ně čekaly džípy plné ozbrojenců. „Stříleli a my jsme se dostali do bodu, kdy všichni zastavili svá vozidla a začali utíkat. Schovala jsem se do stromu, takového keře, a oni začali střílet na lidi. Viděla jsem masy zraněných lidí kolem. Já byla v keři a snažila se pochopit, co se děje,“ uvedla.

Na záběrech od účastníků akce je vidět, jak se teroristé snáší na padácích. Další přijeli v dodávkách. Chvíli poté začali civilisty unášet a zabíjet. Podle CNN se na místě našlo nejméně 260 těl. Mnozí stále nemají zprávy o tom, co se stalo jejich blízkým.

„V deset hodin mi volala dcera a říká: Mami, bombardovali nás, stříleli po nás. Trefili auto, nemůžeme odjet, všichni kolem jsou zranění. Byli tam ve čtyřech, ještě děti, všechny postřelili, krváceli. Říkala mi: Mami, pomoz nám, nevíme, co máme dělat. A já jí do telefonu odpovídala, že ji milujeme a že to bude v pořádku. Že najdeme způsob, jak ji z toho místa dostat, že tam pošleme pomoc. Věděla jsem, že lžu, ale neměla jsem co jí odpovědět, nikdo neměl,“ líčí Merav Leshem Gonenová, matka pohřešované dívky.

Hodiny předstírala smrt

Další účastník festivalu Adam Barel vypověděl, že si byl vědom toho, že se v oblasti mohou objevit rakety, střelba pro něj ale byla šokem. Stejně jako řada ostatních se snažil ujet autem, a když to nešlo, vystoupil a běžel. „Schovali jsme se. Každý běžel někam jinam.“

Ujet autem se pokoušela také Ester Borochová, ale někdo do ní narazil, tak musela dál pěšky. Za chvíli jel okolo mladý muž, který jí řekl, ať si nastoupí. Krátce poté, co to udělala, ho někdo zastřelil. Ester pak hodiny předstírala, že je mrtvá, než ji zachránila izraelská armáda.

Hodiny se v keřích skrývala také Ortel. „Přepnula jsem svůj telefon do tichého režimu a pak jsem se plazila pomerančovníkovým hájem,“ řekla. „Střely létaly nade mnou,“ vylíčila.

„Byl to masakr,“ vzpomínal zase záchranář Janiv, který na místě zasahoval. „Nikdy jsem neviděl nic takového. Bylo to plánované přepadení. Když lidé prchali únikovými východy, čekaly na ně skupinky teroristů a začaly je prostě zabíjet.“ Je přesvědčen o tom, že o akci, na níž byly asi tři tisíce lidí, museli mít teroristé dopředu dobré informace.

Celkem si útok palestinských islamistů na jihu Izraele vyžádal přes sedm stovek obětí a více než 2300 zraněných. Ochranka festivalu byla na teroristy dlouho sama. Podle těch, kteří přežili, se její členové snažili útočníky zastavit. Chyběla jim ale výzbroj a byli v menšině.

Mezi mrtvými je i řada cizinců, včetně několika Američanů, jak v noci na pondělí potvrdily tamní úřady. O několika unesených občanech má informace Německo. Své občany pohřešuje či ví o jejich úmrtí také Francie, Ukrajina, Mexiko, Nepál či Thajsko.