Státní pohřeb Alžběty II. se uskuteční v pondělí 19. září

Události: Pohřeb královny Alžběty se uskuteční 19. září ve Westminsterském paláci (zdroj: ČT24)

Státní pohřeb britské panovnice Alžběty II. se uskuteční v pondělí 19. září v londýnském Westminsterském opatství. Informoval o tom Buckinghamský palác. Předtím bude rakev se zesnulou královnou čtyři dny vystavena ve Westminsterském sále v budově parlamentu. Stráž u ní budou držet i členové královské rodiny.

On-line přenos

Smrt Alžběty II.

  • 21:50

    Oficiální britské loučení s královnou Alžbětou II. končí a spolu s ním i tento přenos. Děkujeme za pozornost.

  • 20:43

    Státní smutek bude ve Spojeném království na žádost nového krále Karla III. pokračovat do 26. září.

  • 20:30

    Během soukromého obřadu v rodinné hrobce se s královnou bez přítomnosti médií loučí členové královské rodiny. Jde o poslední část pohřebního dne a závěrečné rozloučení s panovnicí. Alžběta II. spočine po boku svého manžela prince Philipa, vévody z Edinburghu, který zemřel loni v dubnu.

Rakev s tělem zesnulé panovnice opustí skotský zámek Balmoral, kde Alžběta II. ve čtvrtek zemřela, v neděli. Přesune se do paláce Holyroodhouse v Edinburghu.

V pondělí procesí s rakví zamíří do katedrály svatého Jiljí (St. Giles), kde setrvá čtyřiadvacet hodin a kde se bude moci veřejnost s královnou rozloučit. Smutečního průvodu Edinburghem se zúčastní i král Karel III. s manželkou. Teprve poté bude rakev v úterý letecky přepravena do Londýna.

Hlavním městem Spojeného království bude nesena ve smutečním průvodu z Buckinghamského paláce do sídla parlamentu. Už od úterý proto bude Westminsterský palác kvůli přípravám uzavřený pro veřejnost.

Ve Westminsterském sále bude rakev až do pohřbu vystavena čtyři dny a stráž u ní budou držet i členové královské rodiny. 

Po státním pohřbu v pondělí 19. září Alžběta II. spočine v hrobce v kapli svatého Jiří na hradě Windsor. Ta je také místem posledního odpočinku Alžbětiných rodičů i manžela, prince Philipa.