Spor v Jihočínském moři se vyostřuje. Na dodržování práva dohlédne koalice devíti zemí

Události: Spory v Jihočínském moři (zdroj: ČT24)

Neshody Číny a Filipín kvůli sporným vodám v Jihočínském moři pokračují. Přibývá incidentů, při kterých čínské lodě blokují a ohrožují filipínská plavidla. Poslední se odehrál v pátek. Filipíny přitom stále důrazněji vzdorují. Ve snaze připravit se na čínskou hrozbu se v oblasti koná námořní cvičení devíti zemí v čele se Spojenými státy.

Manévry Samasama. V tagalogu, jazyce Filipín, to znamená „spolu“. Smyslem je vybudovat koalici v Tichomoří, která dohlédne na dodržování mezinárodního práva a svobodu navigace. Účastní se jí devět zemí.

„Touha a naděje neumožní mír, který si přejeme. Na přání nelze spoléhat. Zapotřebí je týmová práce a odhodlání,“ prohlásil velitel 7. flotily amerického námořnictva Karl Thomas.

Světová pozornost se upírá na Tchaj-wan, ale Jihočínské moře je dalším ohniskem možného konfliktu v Asii. Je srdcem jednoho z nejsložitějších územních sporů, v němž vznáší nároky šest zemí.

K incidentům dochází denně. Čínská pobřežní stráž a domobrana ohrožují filipínské lodě. Nedávno vodními děly zablokovali zásobovací loď filipínského námořnictva. Cizí posádky dočasně oslepují laserem a překážky kladou i pod hladinu.

„Nevyhledáváme problémy, ale budeme pokračovat v obraně námořního území Filipín a práv našich rybářů, kteří v těchto oblastech loví už stovky let, takže nechápu, proč by se to mělo měnit,“ míní filipínský prezident Ferdinand Marcos.

„Žádáme Filipíny, aby se nedopouštěly provokací a nevyvolávaly problémy,“ vyzval Manilu mluvčí čínského ministerstva zemědělství Wang Wen-pin.

Nehoda nebo ozbrojený střet jsou na spadnutí. Čína si nárokuje devadesát procent plochy Jihočínského moře, kde se ovšem překrývají ekonomické zájmy také Vietnamu, Malajsie, Bruneje, Indonésie a Filipín. Toto moře je bohatým lovištěm ryb, zřejmě skrývá i rozsáhlé zásoby ropy a zemního plynu a vedou tudy významné námořní trasy.