Spojené státy zmírní celní pravidla pro ocel a hliník z Británie. Londýn zruší uvalené poplatky

Spojené státy oznámily, že zmírní pravidla pro dovoz oceli a hliníku z Británie. Cla na toto zboží zavedl v roce 2018 tehdejší americký prezident Donald Trump. Britská BBC připomněla, že situace vnášela napětí do vztahů mezi Londýnem a Washingtonem. Podobné dohody už dříve uzavřely USA s Evropskou unií a Japonskem.

Podle dohody s Británií USA nahradí dosavadní 25procentní clo na dovoz oceli systémem kvót. Díky tomu ji Británie bude moci do určitého množství dovážet bez cla. Dohoda začne platit 1. června. Londýn výměnou zruší poplatky, které uvalil na dovoz amerického bourbonu, džín značky Levi´s, motocyklů Harley Davidson a cigaret. Na dovoz hliníku do USA Trump uvalil patnáctiprocentní clo.

Americká obchodní zmocněnkyně Katherine Taiová a ministryně obchodu USA Gina Raimondová uvedly, že dohoda ochrání ocelárny a hliníkárny ve Spojených státech i Británii a že se díky ní budou tyto spojenecké země moci zaměřit na to, co označují za „čínské neférové obchodní praktiky“.

Raimondová si od ní také slibuje snížení inflace, která se ve Spojených státech dostala na nejvyšší úroveň za posledních čtyřicet let.

Britská státní tajemnice pro mezinárodní obchod Anne-Marie Trevelyanová řekla, že díky dohodě zmizela „velmi otravná záležitost“. Podle ní také znamená dobrou zprávu pro ocelářský a hliníkárenský průmysl, na který je v Británii navázáno 80 tisíc pracovních míst.