Silný déšť a vítr o síle hurikánu zasáhly Kalifornii, statisíce lidí zůstaly bez proudu

Silný déšť a vítr o síle hurikánu v neděli místního času zasáhly většinu území amerického státu Kalifornie, kde miliony lidí ohrožují bleskové povodně a sesuvy půdy. Kvůli popadaným drátům elektrického vedení v pondělí ráno zůstávalo bez proudu zhruba šest set tisíc odběratelů, napsal deník The New York Times (NYT). Web PowerOutage dříve uváděl bilanci devíti set tisíc lidí bez proudu. Část obyvatel Los Angeles meteorologové vyzvali, aby nevycházeli z domů.

Ve druhém nejlidnatějším městě Spojených států spadlo v neděli rekordních deset centimetrů vody. Vítr v nárazech dosahoval rychlosti přes sto kilometrů v hodině. Z oblastí ležících dál na sever byly hlášeny i nárazy o rychlosti přes 150 kilometrů za hodinu.

Kalifornii zasáhla atmosférická řeka, jak se tento typ bouře označuje, už podruhé za jediný týden. Meteorologové předpovídají, že déšť bude pokračovat až do úterka. Jakkoli úvodní nápor bouře už pominul, situace v Kalifornii zůstávala nebezpečná, píše NYT.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom vyhlásil stav nouze v osmi okresech, v nichž žije dvacet milionů lidí. Výstraha před život ohrožujícími povodněmi platí pro zhruba jedenáct milionů Kaliforňanů, v údolích už začaly evakuace prvních obyvatel. V jistém momentě hlásil web PowerOutage skoro devět set tisíc odběratelů bez proudu, součet následně klesl na šest set tisíc.

San Franciscem se valilo bahno

Pobočka americké Národní meteorologické služby (NWS) v Los Angeles během noci varovala před „extrémně nebezpečnými“ podmínkami v kopcích nad Hollywoodem a Santa Monicou. „Během noci očekáváme život ohrožující sesuvy půdy a další bleskové záplavy. Vyhněte se cestování, je-li to alespoň trochu možné,“ uvedla NWS.

V okolí San Francisca bouře vyvrátila stromy, vítr v poryvech dosahoval rychlosti až 128 kilometrů za hodinu, uvedla agentura AP. Proud vody smýkal zaparkovanými auty a ulicemi se valily proudy bahna. Ušetřeno nezůstalo ani San Diego, odkud je záběr psa čekajícího na záchranu na střeše domu.

Los Angeles zasáhly nejsilnější deště právě během večera udílení hudebních cen Grammy a hosté ve slavnostních róbách jen těžko hledali úkryt před prudkým a všudypřítomným deštěm nebo větrem. Kvůli nepříznivé předpovědi byl také zrušen golfový turnaj Pebble Beach Pro-Am série PGA Tour, napsala agentura Reuters.