Grammy za album roku má počtvrté Taylor Swiftová, je to rekord

Albem roku se na hudebních cenách Grammy stala deska Midnights od Taylor Swiftové, která tuto kategorii opanovala už počtvrté, což je nový rekord. V dalších z celkem 94 kategorií cenu převzaly například Billie Eilish za píseň roku, Miley Cyrusová za nahrávku roku či Victoria Monét za objev roku. Během slavnostního ceremoniálu v Los Angeles policie v poutech odvedla rappera Killera Mikea, který předtím stačil vyhrát tři zlaté gramofonky.

Žádný jiný umělec v 66leté historii Grammy cenu za nejlepší album nezískal čtyřikrát. Taylor Swiftová tak zastínila hudební legendy Franka Sinatru, Paula Simona a Stevie Wondera, kteří byli dosavadními rekordmany se třemi soškami. 

„Ráda bych vám řekla, že tohle je ten nejšťastnější moment mého života,“ řekla při přebírání ceny zřejmě nejoblíbenější zpěvačka současnosti Swiftová, která ale zároveň podotkla, že stejně šťastná se cítí, když tvoří a vystupuje. Na 66. ročníku cen americké hudební akademie v Los Angeles obdržela také Grammy za nejlepší popové vokální album.

Čas na pódiu využila k oznámení chystaných novinek. Fanouškům a fanynkám pak podle agentury AP prozradila „tajemství, které jsem před vámi poslední dva roky tajila, a to, že 19. dubna vychází moje zbrusu nové album“. Deska se bude jmenovat Tortured Poets Department.

Po Grammy míří zpěvačka do Tokia, aby pokračovala ve svém turné, které je už teď nejúspěšnějším vůbec, nejen v kariéře Taylor Swiftové.

Vítězné tažení má i své poražené. Podle časopisu Variety patří prvenství nejvíce opominuté umělkyně v letošním ročníku Laně Del Rey. Podílela se na vítězném albu Swiftové duetem Snow on the Beach, nicméně také loni vydala svou nahrávku Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd. „Akademie neuznala to, co téměř všichni ostatní: že Did You Know... bylo nejlepší album její kariéry,“ míní Variety.

Kralovaly ženy

„Děkuji ti, Greto Gerwigová, za natočení nejlepšího filmu roku,“ vzkázala ve své děkovné řeči zase Billie Eilish režisérce filmu Barbie, který doprovodila její píseň roku What Was I Made For? Tato skladba je podle Grammy písní roku. Umělkyně svým vzkazem reagovala na diskusi vyvolanou oscarovými nominacemi za loňský rok. Navzdory všem očekáváním v seznamu kandidátů na nejlepší film kinohit Barbie chybí.

Během celého večera plného prvenství kralovaly ženské umělkyně téměř ve všech kategoriích. Svou první Grammy obdržela například Miley Cyrusová. Radovat se mohla z cen za nejlepší nahrávku a nejlepší popové sólové představení za píseň Flowers. Zpěvačka známá jako SZA, která šla do večera s nejvíce – devíti – nominacemi, si zase odnesla cenu za nejlepší R&B píseň za hit Snooze. „Došla jsem opravdu, opravdu daleko,“ řekla. „Nemůžu uvěřit, že se to děje, a připadá mi to velmi nepravděpodobné.“

Objevem roku je popová zpěvačka Victoria Monét. Za debut Jaguar II jí patří i cena pro nejlepší R&B album. Poděkovala své „svobodné matce, která vychovává tuhle opravdu zlobivou holku“ a také těm, kteří si ji během její kariéry všimli. Přirovnala se k rostlině a hudební průmysl k půdě poskytující živiny. „Dnes jsem vyklíčila,“ prohlásila. Časopis Variety podotýká, že ocenění pro objev roku ji opravdu může pomoci vyrůst až k nejvyšším příčkám hudebního průmyslu, jak ukazuje příklad umělkyň Adele či Dua Lipa.

Jay-Z lobboval za manželku, Killer Mikea vyvedla policie

Opakovaně k sobě pozornost během večera přitáhl Killer Mike. Jednak když byla jeho nahrávka Michael vyhlášena nejlepší rapovou deskou roku, a jednak když rapera vyvedla policie v poutech. Podle policejního mluvčího byla důvodem zadržení blíže nespecifikovaná konfrontace. Rapper byl podle BBC už propuštěn, ale musí se ještě tento měsíc dostavit k soudu kvůli přestupku.

Rapper Jay-Z při přebírání čestného ocenění Dr. Dre Global Impact Award si postěžoval na Grammy, mimo jiné upozornil, že jeho manželka, zpěvačka Beyoncé, nikdy nevyhrála cenu za album roku, přestože získala více cen Grammy než kdokoliv jiný.

Vítěze vybírali hudebníci, producenti a další lidé z hudební branže, kteří tvoří Národní akademií hudebního umění a věd. Ta se v posledních letech snaží o diverzifikaci svého členstva a zve do svých řad více žen a členů jiné barvy pleti.

Premiérová vystoupení i vzpomínky na ty, kteří odešli

Ceremoniál uváděl už poněkolikáté komik Trevor Noah. Večer otevřel vtipem, že jde o „jediný koncert, který začíná včas“. Poprvé na Grammy vystoupila jako host písničkářka Joni Mitchellová. Premiéru si přichystal rovněž Billy Joel, který na závěr uvedl singl Turn The Lights Back On, svou první původní píseň po sedmnácti letech.

Asi největší ohlas vyvolalo vzácné vystoupení Tracy Chapmanové, která zazpívala svůj hit Fast Car z roku 1988 společně s country zpěvákem Lukem Combsem. Ten loni sklidil úspěch se svou cover verzí písně. 

Potlesk vstoje se strhl, když cenu za album roku přišla překvapivě předat Celine Dionová. „Ti, kteří jsou poctěni tím, že mohli být na předávání cen Grammy, nesmí nikdy považovat za samozřejmost obrovskou lásku a radost, kterou hudba přináší do našich životů a lidem na celém světě,“ uvedla zpěvačka, která se sama musela koncertů vzdát poté, co jí byla diagnostikována vzácná neurologická porucha.

Další hosté připojili poctu těm, kteří loni zemřeli. Stevie Wonder zahrál pro Tonyho Bennetta, Annie Lennoxová zpívala pro Sinead O'Connorovou a Fantasia Barrinová uctila Tinu Turnerovou.

  • Album roku: Taylor Swiftová – Midnights
  • Nahrávka roku: Miley Cyrusová – Flowers
  • Píseň roku: Billie Eilish – What Was I Made For?
  • Objev roku: Victoria Monét
  • Popové vokální album: Taylor Swiftová – Midnights
  • Popové sólové představení: Miley Cyrusová – Flowers
  • Popový duet: SZA a Phoebe Bridgersová – Ghost In The Machine
  • Taneční/elektronické album: Fred again.. – Actual Life 3 (January 1 – September 9 2022)
  • Rockové album: Paramore – This Is Why
  • Rockové představení: boygenius – Not Strong Enough
  • Rocková píseň: boygenius – Not Strong Enough
  • Album alternativní hudby: boygenius – The Record
  • R&B album: Victoria Monét – Jaguar II
  • R&B píseň: SZA – Snooze
  • Rapové album: Killer Mike – Michael
  • Instrumentální album: Béla Fleck, Zakir Hussain, Edgar Meyer a Rákéš Čaurasia – As We Speak
  • Country album: Lainey Wilsonová – Bell Bottom Country
  • Videoklip: The Beatles – I'm Only Sleeping