Šílenství musí skončit, řekl Johnson. Studenti podporující Palestince nesouhlasili

Horizont ČT24: Nepokoj na amerických univerzitách nepolevuje (zdroj: ČT24)

Nesouhlasným pokřikováním přivítali studenti newyorské Kolumbijské univerzity předsedu Sněmovny reprezentantů USA, republikána Mikea Johnsona. Navštívil instituci, která se v posledních dnech stala dějištěm masivního protestu proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy.

„Toto šílenství musí skončit. (…) Na tomto kampusu skanduje stále větší počet studentů na podporu teroristů. Pronásledovali židovské studenty. (…) Křičeli na ty, kteří nesou Davidovu hvězdu,“ říká při proslovu Johnson.

Demonstranti na něj křičí a jednoznačně vyjadřují svůj nesouhlas.

„Užijte si svobodu slova,“ reaguje on na ně.

„Myslím, že sem přišel jen přilít olej do ohně, což se mu podařilo. Myslím, že právě proto jsme na něj křičeli: Miku, nestojíš za nic! Je opravdu k ničemu, rozhodně sem neměl chodit,“ vysvětluje později nejen svůj postoj studentka Kolumbijské univerzity Grace Daiová.

Studenti Kolumbijské univerzity, kteří podporují Palestince
Zdroj: Reuters/Caitlin Ochs

Židovský student se cítí jako terč

Přestože protesty míří zejména vůči vedení škol, které účastníci podezírají ze spolupráce s Izraelem na vojenských projektech, někteří židovští studenti potvrzují, že se setkávají s otevřeným antisemitismem a výhrůžkami. „Máte pocit, že máte na zádech terč, necítíte se bezpečně,“ přibližuje židovský student práv na Kolumbijské univerzitě Milton Zerman.

Demonstrace šířící se napříč Spojenými státy postupně přerostly v provizorní kempy v kampusech a také střety s policisty. Ti jen ve středu na Texaské univerzitě v Austinu zatkli 34 lidí.

Sponzoři škol jsou nespokojení

Bezpečnostní složky zasahují na akademické půdě až ve chvíli, kdy je k tomu vyzve vedení dané univerzity. Část studentů proto viní rektory, že překračují své pravomoci a na některých místech volají po jejich výměně. Kvůli problémům s bezpečností už sponzoři škol vyjádřili nespokojenost.

„Je mi nepříjemné, co se ve škole děje. Ale nechci z demonstrací vinit administrativu. Jsou to děti, které se vymykají kontrole,“ uvedl investor a sponzor Kolumbijské univerzity Leon Cooperman.

Vliv sponzorů v americkém vysokém školství je přímo úměrný velikosti jejich darů pro jednotlivé univerzity. Stažením podpory zatím pohrozil jediný z nich – Robert Kraft– významný donor Kolumbijské univerzity. Moc dárců se ukázala už na přelomu roku, kdy čelily problémům v souvislosti se svými výroky týkajícími se antisemitismu šéfky tří prestižních amerických univerzit.