Rektorka Pensylvánské státní univerzity rezignovala. Čelila kritice, že nedostatečně reagovala na antisemitismus

Rektorka prestižní Pensylvánské státní univerzity Liz Magillová rezignovala na svou funkci. V posledních dnech čelila sílícímu tlaku kvůli svým slovům při úterním slyšení v Kongresu, kde se podle kritiků zcela nedostatečně postavila k protižidovským výrokům. Navzdory opakovaným dotazům nebyla schopná jasně říci, zda výzvy ke genocidě Židů porušují pravidla univerzity, připomíná agentura AP.

Magillové a dvou dalších rektorek prestižních amerických univerzit se na slyšení dotazovala republikánská kongresmanka Elise Stefaniková. Všech se zeptala, jestli jsou výzvy ke genocidě Židů v rozporu s etickými kodexy univerzity a nařízeními proti obtěžování.

Sedmapadesátiletá Magillová na to odpověděla mimo jiné slovy o tom, že záleží na kontextu. Stefaniková reagovala otázkou, jestli to je skutečně její výpověď, že výzva ke genocidě Židů záleží na kontextu. „Pokud se ze slov stanou činy, může jít o obtěžování, ano,“ poznamenala pak Magillová. „Činy myslíte spáchání genocidy?“ ptala se nevěřícně Stefaniková.

Slovní výměna obou žen se stala velmi sledovanou na sociálních sítích a na univerzitě i mimo ni začaly rychle přibývat výzvy k rezignaci Magillové. Jeden z velkých dárců dokonce pohrozil, že stáhne dar ve výši sto milionů dolarů (2,3 miliardy korun), pokud nebude rektorka univerzity nahrazena.

Magillová bude na univerzitě dál učit

O rezignaci nakonec škola informovala v sobotu vpodvečer. „Magillová udělala v uplynulém týdnu velmi nešťastnou chybu – stejně jako vedle ní sedící vůdčí představitelky dvou dalších univerzit – po pěti hodinách agresivního výslechu před výborem Kongresu. Poté bylo jasné, že její pozice již není udržitelná, a ona i já jsme se shodli, že je čas, aby odešla,“ citovala stanice CNN na svém webu předsedu správní rady univerzity Scotta Boka, který také rezignoval.

Magillová na Pensylvánské státní univerzitě bude nadále učit, její nástupce se ještě bude vybírat. Do té doby bude Magillová prozatímní rektorkou, dodala CNN.

Kritice, včetně té z Bílého domu, po svém vystoupení před Kongresem čelily i šéfky Harvardovy univerzity a Massachusettského technologického institutu (MIT). Ani ony totiž jednoznačně neřekly, jestli by výzva ke genocidě Židů byla porušením pravidel jejich institucí.

Jak podotýká AP, situace se vyhrotila v době války mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás. Panují obavy, zda americké univerzity dostatečně reagují na projevy antisemitismu.