Sever Itálie zasáhla cyklona, zaplavila města a zablokovala dopravu do Francie

Sever Itálie se potýká s přívalovými dešti (zdroj: EBU)

Zatímco na Sicílii hoří, severní části Itálie zasáhly v důsledku cyklony Poppea přívalové deště a silný vítr. S vodou v ulicích se potýkal Janov nebo přístavní Terst. Pobřeží Sardinie zažilo až sedmimetrové vlny a na vrcholcích Dolomit napadlo 15 centimetrů sněhu. Sesuvy půdy zablokovaly železniční dopravu mezi Itálií a Francií a zkomplikovaly i tu silniční. Bleskové povodně trápí i alpské regiony Rakouska. Toky v Tyrolsku a Salcbursku rozvodnily přívalové srážky, které oblast zasáhly během silných bouřek. Vydatné deště hlásí i Slovinsko.

Se silným větrem a přívalovými dešti, které dorazily ze severu Evropy s cyklonou Poppea, se vypořádává severní Itálie. Udeřily nejprve v sobotu v Lombardii, kde silné bouře vyvracely stromy a poškozovaly střechy, a v neděli v Ligurii.

Silné srážky hlásil mimo jiné Janov, kde panují obavy také ze sesuvu půdy. Spadlo zde 155 milimetrů srážek, voda vyplavila kompletní centrum města, docházelo zde k výpadkům elektřiny, reportovala La Repubblica.

Kvůli silnému větru a rozbouřenému moři byla pozastavena námořní spojení s ostrovy Ischia a Procida poblíž Neapole. Hladina řeky Pád se za posledních 24 hodin zvedla o více než dva metry, stoupá také hladina jezer Como a Garda.

Obří kroupy i sněhová nadílka

Italskou provincii Lecce na jihu země v noci na úterý zasáhla silná průtrž mračen. Kroupy o velikosti tenisových míčků rozbíjely čelní skla, světlomety a karoserie zaparkovaných aut. Poškozeny byly také stříšky barů a restaurací a venkovní plastové vybavení podniků.

Špatné počasí přidělává práci hasičům, v Římě měli na osmdesát zásahů. Dva lidé skončili v nemocnici po dopravních nehodách, které způsobily padající stromy.

V několika horských oblastech už také sněžilo a vyjely pluhy. V horském středisku Bormio se vylila z břehů řeka Adda, což způsobilo značné dopravní problémy. V Cortině d'Ampezzo muselo být kvůli nebezpečí sesuvů půdy evakuováno sedmdesát lidí, včetně hotelových hostů. Bydlí teď v místní tělocvičně, uvedla rakouská agentura APA.

Sněhová pokrývka začíná zhruba v nadmořské výšce dvou tisíc metrů, sníh leží například v lyžařském středisku Sestriere. V horském průsmyku Colle dell'Agnello, který leží na hranici mezi Francií a Itálií, zůstalo ve sněhu uvězněno několik aut. Na pomoc jim museli přijet hasiči a sněžný pluh.

Poppea přinesl sníh také na ledovec Marmolada v Dolomitech. Na horské chatě Punta Penia v nadmořské výšce 3334 metrů naměřili teploty pod nulou a deset až patnáct centimetrů sněhu, píše ANSA.

Potíže v dopravě

Železniční spojení mezi severní Itálií a Francií po nedělním sesuvu půdy bude nejspíš obnoveno až za několik týdnů. Francouzské stanici BFM TV to sdělilo vedení francouzského železničního přepravce SNCF.

Na trať v horách spadly desítky tisíc metrů krychlových zeminy, které bude nejprve potřeba odklidit a zajistit bezpečnost. Pak na trať nastoupí personál SNCF, který začne s opravami poškozených kolejí a signalizačních zařízení, uvedlo vedení podniku.

Dopravní dostupnost severu Itálie se navíc příští týden ještě zhorší po plánovaném uzavření tunelu pod nejvyšší evropskou horou Mont Blanc. Tunel, kterým loni projelo 1,7 milionu vozidel, bude kvůli údržbě uzavřen od 4. září do 18. prosince.