Šéf americké diplomacie Blinken v Káhiře jednal o lidských právech, zamíří do Izraele

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí v Káhiře jednal s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím a egyptským ministrem zahraničí Samím Šukrím o dodržování lidských práv v jejich zemi. Blinken se zmínil také o bezpečnostní situaci v Libyi. Jeho cesta bude pokračovat do Izaele a Palestiny, kde chce mluvit o mírové vizi.

Šéf americké diplomacie poznamenal, že Spojené státy budou Egypt nadále vybízet k dalším opatřením v oblasti lidských práv, včetně propuštění většího počtu politických vězňů a reformy systému vyšetřovací vazby.

Po nedělním příletu do Káhiry se Blinken setkal se čtyřmi aktivisty, aby s nimi projednal situaci v oblasti lidských práv v Egyptě, uvedl Hossam Bahgat, jeden z účastníků setkání.

Za vlády Sísího, který jako velitel armády řídil v roce 2013 svržení prvního demokraticky zvoleného egyptského prezidenta, dochází k dlouhodobému potlačování politického disentu, které se týká liberálních kritiků i islamistů.

Podle skupin na ochranu lidských práv byly zadrženy desítky tisíc lidí. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena zastavila část vojenské pomoci pro Egypt s odvoláním na nesplnění podmínek v lidskoprávní oblasti.

Sísí tvrdil, že bezpečnostní opatření v uplynulém desetiletí byla nutná ke stabilizaci Egypta. Místní úřady podle něj chrání práva mimo jiné tím, že se snaží zajistit základní potřeby, jako je bydlení a pracovní místa.

Jednání se dotklo situace v Libyi

Podle prohlášení mluvčího ministersva Neda Price se setkání se Sísím týkalo také regionálních otázek včetně pokusů o obnovení politické transformace v Súdánu a o prolomení patové situace mezi soupeřícími frakcemi v Libyi.

Blinken „upozornil na význam jednotné mezinárodní podpory pro uspořádání voleb v Libyi a zdůraznil význam rámcové politické dohody pro touhy po demokracii súdánského lidu“, uvedl Price v prohlášení.

Při následné tiskové konferenci se svým egyptským protějškem Samím Šukrím Blinken řekl, že jedinou cestou k trvalému řešení situace v Libyi je uspořádat tam letos volby.

Blinken letí do Izraele a Palestiny

Blinken ještě v pondělí zamíří do Jeruzaléma, kde bude jednat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Do země přijíždí v době nejhorších násilností za poslední roky. Prohlásil, že bude naléhat na Izraelce a Palestince, aby uklidnili napětí. Podle něj je jedinou cestou vpřed dlouho opomíjená mírová vize.

V Izraeli i mimo něj také panují obavy ohledně politiky Netanjahuovy pravicové vlády, píše Reuters. Blinken navštíví i Ramalláh, kde se setká s palestinským lídrem Mahmúdem Abbásem.

Palestinští představitelé uvedli, že izraelské jednotky v pondělí zabily na kontrolním stanovišti na okupovaném Západním břehu 26letého muže. Armáda uvedla, že vojáci zahájili palbu na jeho auto poté, co najel do jednoho z nich a pokusil se utéct před kontrolou.

Izrael je v pohotovosti poté, co Palestinec v pátek zahájil palbu na ulici před synagogou a zabil sedm lidí při nejhorším podobném útoku v oblasti Jeruzaléma za posledních deset let. Této události předcházel zásah izraelské armády ve městě Dženín na Západním břehu Jordánu, při kterém zemřelo deset Palestinců, většinou ozbrojenců.

„Není pochyb o tom, že se jedná o velmi obtížnou chvíli,“ řekl Blinken novinářům v Káhiře před odletem do Tel Avivu. „Po mnoho měsíců jsme svědky rostoucího násilí, které se dotýká mnoha lidí.“

Poslední kolo Spojenými státy zprostředkovaných rozhovorů o vytvoření palestinského státu po boku Izraele skončilo v roce 2014 bez úspěchu. Blinken nicméně označil Washington za „pevného zastánce vyjednaného dvoustátního řešení, které je jedinou cestou k trvalému řešení konfliktu“.