Různé zneužívání zažívá jednou ročně v průměru jeden ze šesti seniorů

Horizont ČT24: Zneužívání seniorů (zdroj: ČT24)

Senioři jsou v celosvětovém měřítku mimořádně ohrožená a stále více rostoucí skupina lidí. Nějakou formu zneužívání podle průzkumů zakouší bezmála šestnáct procent z nich. To je odhadem přes 150 milionů. Na dimenze tohoto problému i zranitelnost nejstarších ročníků se snaží vždy v polovině června upozorňovat Mezinárodní den proti násilí na seniorech vyhlášený OSN.

V roce 2018 měl Stan Lee, legendární zakladatel comicsového impéria Marvel, na krku už pětadevadesát křížků, a i když sršel energií a stále se těšil pověsti činorodého tvůrce, měl i slabiny. Mimo jiné zhoršený úsudek a orientaci.

Toho se pokusil zneužít výrazně mladší muž po jeho boku jménem Keya Morgan; získal jeho důvěru ve snaze převzít vládu nad lukrativním jménem i značkou. Kauza skončila před soudem, který Leeho tehdy už krátce před smrtí ochránil, když Morganovi zakázal jakýkoli přístup do Leeovy blízkosti. 

Jedna hvězdná kauza, která je jen špičkou ledovce. Senioři jsou mimořádně zranitelnou skupinou lidí na celém světě. Podle mezinárodních studií zakouší nějakou z forem zneužívání každý rok v průměru jeden ze šesti seniorů.

„V největší míře jde o zneužívání psychologické. Okolo 12 procent každoročně. Sedm procent finanční zneužívání. Čtyři procenta jsou zanedbávána. Dvě procenta čelí fyzickému násilí,“ vyjmenovává analytik WHO v oblasti demografie a stárnutí Christopher Mikton.

Socioložka Lucie Vidovićová z Masarykovy univerzity v Horizontu ČT24 uvedla, že česká realita kopíruje mezinárodní trendy – senioři zažívají kromě psychického násilí a podrývání důstojnosti i nenávistné projevy okolí.

Problém není nový, podle projekcí se má prohlubovat

Jde o problém, který má podle projekcí OSN ještě růst. Mezi lety 2019 a 2030 počet osob starších šedesáti let vzroste o plných 38 procent na celkem 1,4 miliardy a převáží počty nejmladších lidí. Trend nabírá největší tempo v rozvojových zemích. Jde o obrovský nárůst těch, kdo jsou potenciálně velmi zranitelní.

Nejde ale o nový fenomén. Svět si už od roku 2006 vždy v polovině června připomíná Den proti násilí na seniorech. Ten letošní chce upozornit zejména na lidi postižené v globálních krizích, které sílí se změnou klimatu, válečnými konflikty i epidemiemi.

„Řešení potřeb seniorů v rámci nouzového plánování je zásadní. Protože starší jedinci často čelí zásadním problémům s mobilitou, chronickými zdravotními obtížemi i sociální izolací,“ píše OSN k Mezinárodnímu dni proti násilí na seniorech.

Odborníci v této souvislosti často zdůrazňují mimořádně negativní dopad všech forem zneužívání, tedy zdaleka nejen fyzického, na zdravotní stav, kvalitu a délku života postižených. Podle některých průzkumů je u zneužívaných seniorů nejméně dvakrát větší pravděpodobnost předčasného úmrtí než u těch, kdo byli násilí a manipulací ušetřeni.