Rusové v noci zaútočili na Ukrajinu drony, u Kyjeva zemřelo 7 lidí

Nejméně sedm lidí přišlo v Kyjevské oblasti o život při nočním ruském dronovém útoku. Úřady předtím informovaly o čtyřech obětech, bilance ale stoupla poté, co záchranáři vyprostili z trosek poškozené budovy další tři těla. Dalších sedm osob při útoku utrpělo zranění. Nejméně jednu oběť měl i středeční raketový útok na panelový dům v Záporoží. Dalších 25 lidí při něm bylo zraněno. Ruská správa poloostrova Krym naopak obvinila ukrajinské síly z dronového útoku na přístav Sevastopol.

Ukrajinským silám se podařilo zničit 16 z 21 dronů Šáhed íránské výroby, jimiž v noci na středu Rusové na Ukrajině útočili, uvedl generální štáb ukrajinské armády. Osm z těchto dronů přitom mířilo na Kyjev. 

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (březen 2023)

  • 23:22

    Komisař OSN pro lidská práva Volker Turk v pátek uvedl, že počet civilních obětí zdaleka přesahuje oficiální údaje, podle nichž bylo od 24. února zabito více než 8400 civilistů. To je však podle Turka pouze "špičkou ledovce".

    "Většina obětí byla způsobena použitím širokospektrálních výbušných zbraní ruskými silami v obytných čtvrtích," řekl a označil "závažné porušování lidských práv" za "šokující rutinu" od doby, kdy Rusko zahájilo invazi v plném rozsahu. 

  • 22:43

    Při ruském dělostřeleckém ostřelování Avdijivky na východě Ukrajiny zemřeli dva lidé včetně dítěte narozeného v roce 2022 a další dvě osoby při něm utrpěly zranění, uvedl podle agentury Unian vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Podle šéfa oblastní správy Pavla Kyrylenka při ostřelování zemřelo pětiměsíční dítě a jeho babička a rodiče dítěte utrpěli zranění.

  • 22:27

    Čína může být jednou z mála zemí, která by mohla mít "převratný vliv" na ruskou válku na Ukrajině "pro obě strany", uvedla CNN s odvoláním na nezveřejněný zdroj ve francouzské prezidentské administrativě.

    Prohlášení přichází před návštěvou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně plánovanou na 4. dubna. Podle vysoce postaveného diplomata citovaného agenturou Reuters chce Macron vyslat svému protějšku Si Ťin-pchingovi jasné varování, že Evropa nepřijme, aby Čína poskytla Rusku zbraně. "Naše poselství bude jasné: Může existovat pokušení přiblížit se k Rusku, ale nepřekračujte tuto hranici," řekl údajně vysoce postavený francouzský diplomat.

Útok v kyjevské oblasti, který si podle posledních zpráv vyžádal sedm obětí na životech, se odehrál okolo třetí hodiny ranní ve městě Ržiščiv. Podle záchranné služby drony zasáhly dvě patra dvou internátů a také budovu vzdělávacího zařízení. Původně ukrajinské úřady informovaly o třech mrtvých v Ržiščivu.

Ukrajinským silám se naopak podařilo zlikvidovat všech osm bezpilotních letounů, které mířily přímo na Kyjev, uvedla správa hlavního města na sociálních sítích. Informace o tomto vzdušném útoku přišla nedlouho po odjezdu japonského premiéra Fumia Kišidy z Kyjeva.

V Záporoží pak ve středu dopoledne ruská raketa zasáhla panelový dům. Anatolij Kurtjev z místní radnice informoval, že útok si vyžádal život jednoho člověka. Dalších 25 lidí je podle něj v nemocnici, z toho tři ve vážném stavu.

Útok na Krym

Útoku bezpilotních letounů čelil podle ruské správy také Sevastopol na poloostrově Krym, který v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem Rusko anektovalo. Podle gubernátora Michaila Razvožajeva ruské námořnictvo útok odrazilo, zničeny ale byly tři „objekty“, které gubernátor už blíže nespecifikoval.

Útok si podle Razvožajeva nevyžádal oběti ani zraněné a ani nepoškodil ruská plavidla. Kyjev se k útoku nepřihlásil. Podle médií byla v souvislosti s útokem v Sevastopolu přerušena civilní doprava v přístavu.

Město je domovskou základnou ruské černomořské flotily. Ruský prezident Vladimir Putin navštívil Krym v sobotu v souvislosti s výročím anexe v roce 2014.

V pondělí otřásly výbuchy krymským železničním uzlem Džankoj. Tam byly podle ukrajinské rozvědky zničeny střely s plochou dráhou letu Kalibr, převážené po železnici zřejmě právě pro lodě černomořské flotily.

Zpravodaj ČT Jan Šilhan o vývoji války na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Oděsa čelila ruskému náletu

Přístavní město Oděsa na jihu Ukrajiny se stalo terčem ruského vzdušného útoku v úterý večer. Úder po sobě zanechal zraněné a poškozené objekty. Oběti na životech ale hlášeny nebyly. Protivzdušné obraně se podařilo zlikvidovat dvě ruské střely Ch-59, které ruské letouny vypustily nad Černým mořem, tvrdí velitelství ukrajinského letectva.

Letecký poplach, vyhlášený o půl osmé, trval asi tři čtvrtě hodiny. V jedné z městských čtvrtí propukl požár, který se hasičům podařilo uhasit.

Raketa Ch-59 má dolet asi 200 kilometrů. Vyvinuta byla ještě za dob Sovětského svazu a veřejnosti byla představena na počátku 90. let. Rusko ji použilo ve válce proti čečenským separatistům, ale podle ruských internetových zdrojů nasazení provázely zpočátku problémy: střela fungovala jen za dobrého počasí, kterého na Kavkaze moc nebylo. V minulé dekádě dodalo Rusko podle dostupných údajů tyto rakety i Číně a Indii.