Rusové posílají do útoku vojáky bez vesty, fronta se neustále hýbe, popisuje novinář situaci v Donbasu

Ruská armáda dosahuje dílčích úspěchů v Doněcké oblasti, připustil ukrajinský vojenský novinář Oleh Kornijenko v rozhovoru s redaktorkou Vitalijí Tokarčukovou. Novinář, který se před Vánoci vrátil z Donbasu, řekl ČT, že Ukrajinci místy čelí až dvaceti útokům denně a frontová linie se neustále hýbe. Rusové navíc vysílají do útoků obrovské množství vojáků, kteří často ani nemají neprůstřelné vesty a potřebné vybavení, a padlé okamžitě nahradí. Kyjev v současné době pociťuje hlavně nedostatek munice a dronů.

Situace u Siversku a Bachmutu na východě země je podle Kornijenka složitá, neboť ruské síly se snaží postupovat vpřed. „Bohužel musím říct, že mají i určité úspěchy. Dokázali třeba postoupit u města Chromove, ale město je už téměř úplně zničené. Leží poměrně vysoko. Kdyby se ho zmocnili, tak by se jim otevřela cesta dále na Kramatorsk nebo Časiv Jar,“ varoval novinář.

Rusové útočí v Doněcké oblasti nepřetržitě, hlavně pomocí dělostřelectva a letectva. „U města Kupjansk se snaží prorazit naši obranu. Zatím se nám daří je zadržet, ale linie fronty se neustále posouvá, třeba i několikrát za den. Pociťujeme nedostatek munice,“ postěžoval si Kornijenko.

Zatímco Bachmut už od jara okupují ruské síly, v ostřelovaném Siversku zůstávají ještě někteří civilisté, i když je situace velice těžká, konstatoval novinář. „Nefungují tam obchody, není tam dodávka vody, elektřiny, ale pár lékařů tam ještě zůstalo,“ uvedl Kornijenko. Rusové podle něj poslední dobou čím dál častěji útočí na město i pomocí dronů.

Vojenský novinář Kornijenko o situaci v Doněcké oblasti (zdroj: ČT24)

Stěhování do nižších domů v Avdijivce

Moskva se intenzivně snaží uspět také v Avdijivce, kde má rovněž dílčí úspěchy. „Město je úplně zničeno. V současné době tam zůstalo dvanáct set obyvatel, před válkou jich tam bylo dvacet tisíc. Snažíme se občanům pomáhat, dodáváme třeba generátory nebo humanitární pomoc,“ poznamenal Kornijenko.

Lidé z vícepodlažních domů ve městě se snaží odstěhovat do malých, často zcela zničených soukromých domků, kde se schovávají ve sklepích, popisuje novinář tragickou situaci v Avdijivce. „Tyto domky jsou přitom blíž k frontové linii,“ konstatoval Kornijenko.

Rusové podle něj využívají k útokům obrovské množství vojáků. „Často ani nemají neprůstřelné vesty, nejsou vybaveni. Dost často dochází k tomu, že sotva vyřadíme skupinu deseti vojáků, tak se okamžitě objeví další. Nedokázali se zmocnit jediné cesty, ale neustále útočí ze vzduchu a dělostřelecky,“ řekl.

Komplikovaná je pro Ukrajince rovněž obrana města Kreminna na východě země. „Naši vojáci zažívají za den třeba až dvacet útoků. Místní les Rusové takřka celý vypálili. Pociťujeme nedostatek munice a důsledky polské blokády hranice, protože tam uvázly součástky důležité pro výrobu dronů, takže v současné době máme méně dronů,“ zdůraznil novinář.