Rusko údajně likvidovalo drony nad Krymem. Kyjev dává najevo, že se vrátí, říká expert

Ruská protivzdušná obrana za poslední den zničila ukrajinskou raketu a sestřelila nebo zneškodnila pomocí systémů elektronického boje 73 bezpilotních letounů, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Podle Jana Šíra z Institutu mezinárodních studií Univerzity Karlovy se Kyjev snaží o to, aby se Rusové necítili na okupovaném poloostrově bezpečně, a dává obyvatelům Krymu najevo, že se tam vrátí. Ukrajina v pátek také hlásí odražení ruského vzdušného úderu nad Oděskou oblastí na jihu země.

Rusko, které už přes rok a půl vede útočnou válku proti Ukrajině, tvrdí, že Kyjev upravenou raketou typu S-200 mířil na civilní objekty. Ruskojazyčný server BBC ale s odvoláním na ruské blogery na Telegramu napsal, že raketa byla sestřelena poblíž vojenského letiště Šajkovka v regionu. Podle oblastního gubernátora Vladislava Šapši nejsou žádní zranění. Později gubernátor podle agentury Reuters sdělil, že ruská protivzdušná obrana sestřelila nad Kalužskou oblastí dron.

BBC zároveň připomíná hlášení ruských úřadů z konce července o zásahu údernou variantou protiletecké rakety S-200 ve městě Taganrog v Rostovské oblasti, který si vyžádal několik raněných. Minulý týden ruské ministerstvo obrany informovalo o použití této zbraně k útoku na Ruskem anektovaný ukrajinský Krym, píše BBC.

K dronům mířícím na Krym resort uvedl, že devět se jich podařilo sestřelit a 33 zneškodnily systémy elektronického boje. Jestli zničené bezpilotní letouny v regionu, který Rusko nelegálně anektovalo v roce 2014, způsobily nějaké škody, zatím není jasné.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov později mluvil o likvidaci 73 ukrajinských dronů nad řadou obcí v okupovaných ukrajinských regionech - v Charkovské, Luhanské, Doněcké a Záporožské oblasti.

Agentura Reuters páteční operaci označila za jeden z největších známých koordinovaných ukrajinských vzdušných úderů na území okupované Ruskem.

Ukrajinská vojenská rozvědka o den dříve uvedla, že v noci na čtvrtek provedla společně s námořnictvem „speciální operaci“ na poloostrově Krym. Jednotky speciálních sil se podle informací vojenské tajné služby na Telegramu vylodily na pobřeží a střetly se se silami okupantů.

„Aby Rusům hořela půda pod nohama“

Osvobození Krymu patří podle Šíra mezi strategické cíle Ukrajiny. „Cíle, ke kterým je napřené ukrajinské vojenské, diplomatické, právní a ekonomické snažení,“ poznamenal v rozhovoru pro ČT. Jedním z aspektů protiofenzivy je podle něj ničení ruských týlových pozic.

„Součástí toho výsadku a bojů na západě Krymu v posledních dvou dnech bylo i zničení ruské vojenské infrastruktury, včetně systému protivzdušné obrany a radarové stanice. To má vytvořit podmínky pro to, aby Rusům, obrazně řečeno, hořela půda pod nohama. Aby se na těch okupovaných územích necítili bezpečně a byli nuceni zvažovat i únikové strategie,“ popsal.

Druhý aspekt je podle něj psychologický. „Ukrajina dává najevo obyvatelům Krymu, že nebyli zapomenuti, že se tam vrátí. A to má vytvořit příznivé informační podmínky pro to, aby osvobozování Krymu pak probíhalo hladčeji něž za těch podmínek, kdy by tomu nikdo nevěřil a obyvatelé na to nebyli připraveni,“ řekl. K osvobození samotnému je podle něj ale ještě daleko.

Jan Šír hovořil o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajina se bránila bombardování

Ukrajinská armáda mezitím oznámila, že nad Oděskou oblastí odrazila ruský útok a sestřelila čtyři rakety. Rusové podle ukrajinských ozbrojených sil útočili z Černého a Azovského moře řízenými střelami Ch-59 a Kalibr, informovala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Rusko od poloviny července, kdy odstoupilo od obilných dohod umožňujících vývoz zemědělských produktů přes Černé moře, pravidelně útočí na přístavní infrastrukturu v Oděské oblasti. Cílem jsou obilná zařízení, tvrdí Kyjev.

Rusové rovněž vypustili na Ukrajinu jeden útočný bezpilotní letoun Šáhed, který byl zničen nad Dněpropetrovskou oblastí, informovalo dále ukrajinské letectvo podle serveru Ukrajinska pravda.

V noci na pátek byla dočasně uzavřena moskevská letiště Domodědovo a Vnukovo. Po zhruba čtyřech hodinách TASS napsal, že obě letiště už fungují normálně. Čím byla uzavírka způsobena, úřady neuvedly.

Budanov: Zničeny byly dva bombardéry

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyrylo Budanov řekl Rádiu Svoboda, že při nedávných útocích na ruská letiště byly zničeny dva bombardéry Tu-22 a další dva stroje byly poškozeny. Pátý letoun podle něj mohl být zasažen. Budanov dále uvedl, že jeho zpravodajská služba zná lidi, kteří na letiště zaútočili. „Byli to lidé, kteří plnili určité úkoly z ruského území,“ řekl.

Sobotní nálet v Novgorodské oblasti zničil na letecké základně Solcy strategický nadzvukový bombardér Tu-22M3, potvrdila už dříve analýza novinářů ruskojazyčného vydání BBC. Dvě další letadla byla podle dřívějších informací údajně poškozena při pondělním útoku na letiště Šajkovka. Ruské úřady hovořily o ukrajinském dronovém útoku.

Podobné informace jednotlivých stran ruské války na Ukrajině není obvykle možné bezprostředně nezávisle ověřit.