Rusko poslalo na ukrajinská města další salvu dronů. Následkům středečního ostřelování podlehla spisovatelka Amelinová

Nejméně dva mrtvé a devatenáct zraněných si podle upřesněné bilance vyžádal ruský nálet na město Sumy. Ukrajinská protivzdušná obrana během noci na pondělí sestřelila třináct ze sedmnácti ruských dronů íránské výroby, zbývající nezasáhly své cíle, uvedlo ukrajinské letectvo. Ukrajinský PEN klub informoval, že o víkendu podlehla zraněním, která způsobil ruský raketový nálet na restauraci v Kramatorsku z minulého týdne, ukrajinská spisovatelka Viktorija Amelinová.

Ruské drony zasáhly ve městě Sumy, oblastním sídle na severovýchodě Ukrajiny, dva obytné domy a sídlo Bezpečnostní služby Ukrajiny.

O výbuších ve městě a palbě protivzdušné obrany ještě před polednem informoval starosta Oleksandr Lysenko. V celé Sumské oblasti platil v pondělí letecký poplach. Oblastní správa vyzvala obyvatele, aby neopouštěli kryty až do odvolání.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v souvislosti s útokem vyzval k zásadní modernizaci protiletecké obrany. „Naše země bohužel zatím nedisponuje dostatečným počtem kvalitních systémů protivzdušné obrany, aby mohla chránit celé naše území a sestřelit všechny nepřátelské cíle. A nepřítel toho využívá. Jako dnes, kdy provedl další teroristický útok íránským dronem,“ prohlásil Zelenskyj ve svém večerním videoposelství, ze kterého cituje list Ukrainska pravda.

Události: Vyšetřování zločinů agrese na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Útočí drony Šáhed

„V noci na 3. července podnikly ruské okupační síly další útok za pomoci íránských útočných dronů Šáhed-136/131. Celkem bylo zaznamenáno sedmnáct startů. V jižních, východních a centrálních oblastech zasahovala protivzdušná obrana. V důsledku bylo zničeno třinácti útočných dronů. Zbytek nedosáhl svých cílů. Předběžně: žádné ztráty nebyly zaznamenány,“ napsalo letectvo na sociální síti Telegram.

Kyjev čelil dalšímu náletu dronů, prvnímu po dvanácti dnech, i v noci ze soboty na neděli. Trosky sestřelených dronů poškodily tři domy a zranily jednoho člověka, uvedl náčelník oblastní vojenské správy Ruslan Kravčenko.

Ukrajinská protivzdušná obrana během noci sestřelila všech osm dronů Šáhed a tři střely s plochou dráhou letu Kalibr, napsal v neděli server Ukrajinska pravda s odvoláním na mluvčího letectva Jurije Ihnata. Výbuchy se podle agentury Ukrinform ozývaly také v Mykolajivské oblasti. I zde a rovněž v Záporožské oblasti byla nasazena protivzdušná obrana. Oběti si však vyžádaly předchozí ruské nálety.

Smrt ukrajinské spisovatelky

Jednou z nich byla spisovatelka Viktorija Amelinová, která zemřela v důsledku zranění utržených při ruském raketovém útoku na pizzerii v Kramatorsku. K tomu došlo během minulého týdne. Informoval o tom v neděli ukrajinský PEN klub. Celkový počet obětí tohoto útoku se tím zvýšil na třináct.

Ruská raketa zasáhla 27. června pizzerii Ria Lounge, která byla tou dobou plná lidí. Zranění utrpělo asi šedesát lidí. Amelinová zde doprovázela kolumbijskou delegaci. Ukrajinské úřady informovaly o mrtvých a zraněných z řad civilistů. Moskva tvrdí, že ve městě na východě Ukrajiny zlikvidovala ukrajinské armádní činitele, žádné však nejmenovala ani o žádných obětech z jejich řad při tomto útoku není nijak jinak známo.

Autorce románů a knih pro děti bylo sedmatřicet let. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru se zapojila do činnosti organizace Truth Hounds, která se zabývá lidskými právy a dokumentuje válečné zločiny na osvobozených územích Ukrajiny.

V češtině vyšly úryvky z autorčina románu Listopadový syndrom a také povídky Bezejmenní a Mariina předtucha. Slovensky publikovala obrázkovou knihu Ktosi alebo Vodné srdce, kterou také ilustrovala.

Protiofenziva krok za krokem

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v neděli připustila, že ruské síly postupují na několika místech v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny. V pondělí uvedla, že v oblasti pokračují jak obranné, tak útočné operace ukrajinských jednotek a že se za uplynulý týden podařilo na východě osvobodit území o rozloze devíti kilometrů čtverečních.

Invazní síly se podle Maljarové snaží o další postup u Lymanu, Avdijivky a Marjinky, zatímco ukrajinské síly postupují u Bachmutu. Na nové intenzivní boje u Bachmutu upozornil i velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj.

Na jihu země ukrajinské síly útočí ve směru na Melitopol a Berďansk, kde za týden osvobodily území o rozloze 28,4 čtverečního kilometru. Celkem se od začátku protiofenzivy podařilo na jižní Ukrajině osvobodit 158,4 čtverečního kilometru, tvrdí Maljarová.

„Minulý týden na frontě byl těžký. Ale máme úspěchy. Postupujeme vpřed, krok za krokem,“ napsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Telegramu.

Ukrajinskou protiofenzivu v podobném duchu okomentoval i předseda vojenského výboru NATO Rob Bauer, který zdůraznil, že protiofenziva je komplikovaná kvůli minám, které nastražilo Rusko, a kvůli dalším překážkám. „Je to extrémně těžké, takovýto typ operace, a já si myslím, že způsob, jakým to (Ukrajinci) dělají, je chvályhodný,“ řekl Bauer v rozhovoru pro agenturu Reuters. Doplnil, že opatrnost ze strany ukrajinských sil je namístě.