„Ruce pryč od Turówa.“ Před sídlem soudu EU a českou ambasádou v Lucembursku protestovali polští odboráři

Události: Polští odbojáři protestovali za Túrow (zdroj: ČT24)

K sídlu Soudního dvora EU se sjely stovky polských odborářů z organizace Solidarita (Solidarność) kvůli nedávnému rozhodnutí tribunálu ohledně uzavření Dolu Turów nedaleko českých hranic. Následně se demonstranti přesunuli před české velvyslanectví v Lucembursku, kde velvyslanci Vladimíru Bärtlovi předali petici. Protest byl pokojný, někteří účastníci pouze odpalovali dýmovnice a dělobuchy. Policie uzavřela oblast kolem sídla soudu i ambasády drátěným plotem, na situaci dohlížely stovky těžkooděnců s obrněnými vozidly.

Demonstranti, které na protest dovezly desítky autobusů, měli vesty s nápisy „ruce pryč od Turówa“, mávali polskými vlajkami a někteří z nich nosili odznáčky s přeškrtnutou vlajkou Evropské unie. „Včera horníkem, zítra žebrákem,“ stálo na jednom z transparentů. Asi desítka lidí nesla plachtu nadepsanou „nezávislost není na prodej“.

Na místo protestu postupně přicházeli členové Solidarity z různých koutů Polska, přijeli odboráři z Katovic, Gdaňsku či například z Lublinu. Podle odhadů ČTK se v Lucemburku sešlo více než tisíc Poláků, agentura AP hovoří až o dvou tisícovkách demonstrujících.

„Přijeli jsme protestovat, protože když důl zavřou, ztratíme práci, bude to znamenat úpadek pro celý region,“ řekl jeden z protestujících. Dodal, že podle něj jednání o urovnání sporu s Polskem přerušila česká vláda. „To se nám Polákům nelíbí,“ poznamenal.

Bez Turówa „umře“ jeho město, zdůraznil demonstrující

Další z demonstrantů řekl, že bez Turówa „umře“ jeho město, čímž zřejmě narážel na nedalekou Bogatyni. Na otázku ohledně vyjednávání českých a polských špiček prohlásil, že nevěří ani jedné ze stran. „(Polský premiér Mateusz) Morawiecki a (šéf vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslaw) Kaczyński vedou válku s EU i se všemi, čímž nám, Polákům, velmi ubližují,“ dodal.

Z Turówa přijelo podle listu Gazeta 340 lidí osmi autobusy. „Chtělo jich přijet více, ale musí pracovat. V jedné směně dělá šest set lidí,“ řekl jeden z horníků. Horníci z Turówa jeli autobusy na demonstraci dvanáct hodin, odboráři z Lublina celý den.

Protestující před polednem dorazili před sídlo českého velvyslanectví v Lucembursku, kde vyjádřili svůj nesouhlas s postojem české strany. „Češi svými hloupými a neopodstatněnými požadavky způsobili, že Soudní dvůr EU rozhodl o uzavření dolu,“ řekl šéf odboru Solidarity pro energetiku a hornictví Jaroslaw Grzesik. „Přišli jsme sem také proto, abychom předali petici adresovanou celému českému národu, abychom ukázali, že nesouhlasíme s tím, že nás dělí,“ dodal.

Petici převzal český velvyslanec v Lucembursku Bärtl. V její kopii, kterou má ČTK k dispozicii, stojí, že nynější situace vychází ze zájmu Německa a spor vyostřují někteří čeští politici a oligarchové. Varšava a Praha by podle Solidarity měly vyřešit spor samy bez vměšování evropských institucí, které „hrají vlastní hry“. Petice také uvádí, že se původní členové EU snaží sporem rozdělit Visegrádskou skupinu, do níž patří kromě Polska a Česka také Maďarsko a Slovensko.

Velvyslanec Bärtl sdělil, že postoj z petice pokládá za pokrytecký, jelikož to byla polská strana, kdo jednání o dopadech provozu dolu dlouhodobě blokoval.

Zastupitelský úřad přijal v souvislosti s protestem zvláštní bezpečnostní opatření, od pondělí úzce spolupracoval s místní policií. Místní pořádkové síly se totiž podle velvyslance obávaly případných nepokojů ze strany některých protestujících, zajistily tak zejména místa, kudy by se dalo na českou ambasádu proniknout. Před ni postavili i obrněná vozidla. „Nechtěli zřejmě nic nechat náhodě,“ poznamenal diplomat.

Šéf odborové organizace Solidarita Piotr Duda před protestem řekl, že demonstraci zorganizovali proto, aby vyslali signál eurokratům i polským politikům, že za svobodu, za polské hodnoty a pracovní místa „bude Solidarita válčit“. V Lucemburku chtěli odboráři předat petici s výzvou, aby Soudní dvůr EU dodržoval unijní právní předpisy.

Duda také míní, že soud musí přerušit činnost do doby, než příští rok na jaře odboráři rozhodnou o jeho legálnosti. „Pokud nějaká soudkyně může sama o sobě zavřít důl, i když k tomu nemá právo, může i předseda Solidarity zavřít Soudní dvůr EU,“ řekl portálu Solidarity tysol.pl.

Česká pozice bude mít fatální následky pro vzájemné vztahy, míní polský předák

Na otázku, zda Solidarita plánuje kvůli Turówu také protesty proti Česku, odpověděl, že „to není ani tak vina Čechů, ale českých oligarchů“. Česká pozice nicméně bude mít podle odborového předáka „fatální následky pro naše vzájemné vztahy“ i ve Visegrádské skupině, tedy uskupení, kde je kromě Polska a Česka také Slovensko a Maďarsko.

Duda podle listu Gazeta Wyborcza před českým velvyslanectvím řekl, že ozbrojená policie je tu zbytečná, protože odboráři nemají nic proti českému národu. „Jsme tu proto, aby začaly normální rozhovory. Ale víme, že tu nejde o jednání, ale jen o to, aby se zavřel důl a celá naše ekonomika,“ prohlásil. „Vyzýváme, aby se politici vzpamatovali a začali spolu normálně jednat. Nepotřebujeme žádný tribunál nespravedlnosti.“

„Varujeme a dáváme vám čas na rozmyšlenou. Pokud ne, podpálíme Evropu. Podpálíme ji v našich srdcích, abychom kladli odpor idiotům, kteří rozhodnutími jediné osoby ruší tisíce pracovních míst a chtějí miliony Poláků připravit o elektřinu a také připravit Polsko a EU o energetickou bezpečnost. To nedovolíme,“ citují další polská média Dudu.

Soudní dvůr EU v květnu předběžně nařídil pozastavit těžbu v dole Turów do rozhodnutí o stížnosti České republiky, která se na soud obrátila kvůli tomu, že provoz dolu mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v obcích v Libereckém kraji. Polská vláda těžbu odmítá přerušit, protože by to podle ní negativně dopadlo na energetickou bezpečnost země.

Varšava a Praha jednají o dohodě, rozhovory se ale ocitly na mrtvém bodě kvůli neshodě o trvání vzájemných závazků. Přerušeny prakticky byly také kvůli českým parlamentním volbám a formování nové vlády.