Rok po přelomovém verdiktu nejvyššího soudu se ve Washingtonu sešli zastánci i odpůrci práva na potrat

Události: V USA se sešli zastánci i odpůrci potratů (zdroj: ČT24)

Napříč Spojenými státy v sobotu pořádali shromáždění lidé na obou stranách debaty o potratech při příležitosti prvního výročí verdiktu nejvyššího soudu, který umožnil americkým zákonodárcům znovu interrupce zakazovat. Zastánci i odpůrci práva na potrat se sešli v centru Washingtonu, informovala agentura Reuters. Americký prezident Joe Biden prohlásil, že Republikánská strana chce potraty zakázat v celých USA, republikánští politici se ovšem k takovémuto postupu v poslední době staví poměrně vlažně.

Od roku 1973, kdy nejvyšší soud rozhodl ve známé kauze Roeová versus Wade, platilo po celé zemi právo na přerušení těhotenství do přibližně 22. týdne, kdy plod začíná být schopný života mimo dělohu. Před rokem ovšem nová konzervativní většina v soudním senátu precedenční verdikt zvrátila, načež státy s republikánským vedením začaly přístup k tomuto typu péče omezovat.

Rok po verdiktu v případu Dobbs v. Jackson Women's Health Organization stále běží soudní spory kolem postupu jednotlivých států a téma přístupu k potratům stále hýbe americkou politickou scénou. Zároveň se množí výpovědi žen, které uvádí, že jim lékaři kvůli přijatým restrikcím odmítli provést potrat navzdory vážným komplikacím při jejich těhotenství.

Aktivisti hájící právo na interrupce v sobotu svolali shromáždění na náměstí Columbus Circle nedaleko budovy nejvyššího soudu ve Washingtonu, aby mimo jiné oslavili porážku některých kandidátů prosazujících restrikce v loňských volbách, uvádí Reuters.

Ve městě Charlotte ve státě Severní Karolína pak před davem stoupenců vystoupila americká viceprezidentka Kamala Harrisová, která řekla, že „Kongres musí obnovit to, co nejvyšší soud odebral“.

Biden: Republikáni chtějí zakázat potraty po celé zemi

Bývalý viceprezident Mike Pence mezitím promluvil u Lincolnova památníku ve Washingtonu na akci nazvané „národní den oslavy života“. „Nikdy nebudeme mít klid, nikdy nepolevíme, dokud nevrátíme svátost života do centra amerického práva ve všech státech naší země,“ uvedl republikánský politik, který chce příští rok svou stranu zastupovat v prezidentských volbách.

Pence tento týden vyzval své soupeře v republikánských primárkách, aby podpořili myšlenku federálního zákazu potratů přinejmenším od 15. týdne těhotenství. Jeho rivalové v čele s někdejším prezidentem Donaldem Trumpem v této věci nemají jasné stanovisko a na otázky ohledně případného postupu někdy reagují vyhýbavě.

Republikáni na celostátní úrovni se podle médií obecně v poslední době od možnosti federálního zákazu potratů odklání, což zřejmě souvisí s náladami americké veřejnosti, v níž má přístup k interrupcím většinovou podporu.

Prezident a zástupce Demokratické strany Biden i přes vývoj v republikánském táboře v sobotu prohlásil, že „zákazy na úrovni států jsou jenom začátkem“. „Republikáni v Kongresu chtějí zakázat potraty po celé zemi,“ citovala jej agentura AFP.

Podle Reuters se očekává, že téma zůstane ústředním motivem politických prohlášení i příští rok, kdy budou Američané kromě prezidenta volit také členy Kongresu. Zejména demokraté jej ve světle loňských voleb považují za silný nástroj mobilizace voličů. Jakákoli intervence Kongresu je přitom aktuálně krajně nepravděpodobná, neboť každá ze dvou hlavních stran kontroluje jednu komoru legislativního sboru.