Rakety létají do center měst, v dáli duní děla. Válka je na Donbase na každém kroku, říká novinář Poleščuk

Události, komentáře: Běloruský aktivista Andrej Poleščuk o Ukrajině a náladách v rodné zemi (zdroj: ČT24)

Od začátku masivní ruské invaze na Ukrajinu běloruský novinář a aktivista Andrej Poleščuk reportuje o vývoji konfliktu na Twitteru. Kromě toho také pravidelně jezdí na Ukrajinu s humanitární pomocí. Naposledy se takto přiblížil frontové linii na východě země, když navštívil město Toreck. Situaci v oblasti popsal v Událostech, komentářích jako katastrofální.

Poleščuk během své poslední cesty na Ukrajinu navštívil jednak Lvov na západě země, ale hlavně města u frontové linie. Upozorňuje, že situaci v zemi je nutné takto rozlišovat. Města jako Pavlohrad nebo Kramatorsk jsou válkou zasažena každý den, Rusové raketami útočí na jejich centra, lidé narážejí na vojenské checkpointy.

„Byli jsme v Torecku, kam jsme dováželi humanitární pomoc. To město je ostřelováno de facto každý den. Stáli jsme tam poblíž vojenské správy a výbuchy byly slyšet opravdu hodně blízko,“ líčí novinář. Dunění dělostřelectva slyšel zdálky také v Kosťantynivce, kde je rovněž válka patrná všude.

V samotném Torecku je situace katastrofální, pokračuje Poleščuk, před masivní invazí tam žilo sedmdesát tisíc lidí, tři čtvrtiny už odešly. Zbylým zhruba patnácti tisícům obyvatelům se nedostává například voda, humanitární sklady jsou prázdné.

„Místní přicházeli, jestli si něco nemůžou vzít. Problém je, že pokud by si člověk začal brát sám podle toho, co se mu zlíbí, na ostatní nezbude nic. Redistribuce musí probíhat. Člověku to přijde líto, protože tam přijede a chtěl by to místním dát. Nakonec to ale musí rozhodnout ten, kdo středisko (pomoci) řídí,“ vysvětluje Poleščuk.

Přestavěný kamion

Pomoc se svými kolegy směřoval 24. a 128. brigádě, od jejíhož velitele dostal seznam věcí, které je potřeba dovézt. Nejčastěji jde o oblečení, jídlo, při poslední cestě vezli třeba svíčky do zákopů. „Přivezli jsme kamion, který se předělával na mobilní sprchy, sauny, jsou tam pračky, sušička, vana,“ popisuje.

Podobně občas vozí oblečení či jídlo také civilistům: „Pokoušíme se to vézt přímo na místo. Předtím to byl Bachmut, teď to byl Toreck,“ shrnuje.

Andrej Poleščuk o vývoji ruské války na Ukrajině každodenně informuje na Twitteru. Tam se dle svých slov snaží dávat obsah, který souvisí nejen s vývojem na frontě, ale také širším kontextem. Občas dojde i na drsnější příspěvky z fronty, vyhýbá se ale zveřejňování brutálních a krvavých válečných výjevů.