Protestující Libanon se dočkal nové vlády. Jsme tým záchranářů, slibuje premiér Dijáb

Bouřící se Libanon má po složitém vyjednávání novou dvacetičlennou vládu. Povede ji profesor Americké univerzity v Bejrútu a někdejší ministr školství Hasan Dijáb a dvě ministerská křesla obsadí radikální strana Hizballáh. Dijáb označil nový kabinet za „tým záchranářů“. Za prioritu považuje udržení stability v zemi, kde už měsíce probíhají protesty mimo jiné kvůli tíživé ekonomické situaci.

Dijáb večer dorazil k prezidentovi, stejně jako předseda parlamentu Nabí Barrí. Prezident Michel Aún už podepsal dekret o složení nové vlády.

Nový premiér slíbil, že vyslyší požadavky demonstrantů, a řekl, že nejdůležitější je zajistit zemi stabilitu. Svou vládu označil za záchranářský tým v době, kterou označil za obtížnou fázi libanonských dějin.

Za nutné považuje svolat jednání s guvernérem centrální banky. Jeho první zahraniční cesta povede do arabských zemí v oblasti Perského zálivu. První schůze ministrů by se měla konat ve středu.

Podle libanonských médií povede diplomacii někdejší velvyslanec při Lize arabských států Násíf Hittí. Finance bude spravovat ekonom Ghází Vazní, který v minulosti působil jako finanční poradce parlamentního rozpočtového výboru.

Šíitská strana Hizballáh, která udržuje ozbrojené křídlo a bojuje jako spojenec Damašku v syrské válce, obsadí dvě ministerská křesla.

Minulý premiér Saad Harírí rezignoval loni v říjnu kvůli rozsáhlým protivládním protestům. Lidé viní politické vedení z korupce a požadovali vládu technokratů, jež pomůže vyřešit vleklé ekonomické problémy.