Libanonská vláda po mohutných protestech končí. „Dospěl jsem do mrtvého bodu,“ oznámil Harírí

Libanonský premiér Saad Harírí oznámil, že jeho vláda rezignuje. Reagoval tak na téměř dva týdny trvající protivládní protesty kvůli korupci a ekonomické krizi. Harírí vyzval Libanonce, aby ochránili občanský mír. Důstojnost a bezpečnost země označil za důležitější než politické funkce, které „přicházejí a odcházejí“.

Protesty v Libanonu odstartovalo zdanění některých služeb včetně WhatsAppu. Postupně však vyústily v širší demonstrace brojící proti korupci politiků a neschopnosti řešit ekonomickou krizi.

Nepomohla ani vládní opatření – napřílad snížení platů politiků na polovinu či balíček reforem. Šéf centrální banky v pondělí řekl, že nemá-li se ekonomika zhroutit, je třeba najít řešení do několika dní.

Harírí teď v projevu řekl, že jeho snahy o vyřešení situace „se dostaly do slepé uličky“ a že proto podá demisi k rukám prezidenta Michela Aúna. Rezignuje on osobně i celý jeho kabinet.

Potyčky v centru Bejrútu

Stoupenci Amalu a Hizballáhu, který vypsání předčasných voleb nepodporuje, se v úterý snažili dostat do tábora, který si demonstranti zřídili v bejrútském centru. Chtěli je přinutit odstranit zátaras, který blokuje silnici. Některé stany hořely.

Nepokoje v Bejrútu
Zdroj: Mohamed Azakir/Reuters

Útočníci provolávali hesla na podporu vůdců obou hnutí – Hasana Nasralláha, který vede Hizballáh, a předsedy parlamentu Nabí Barrího, jenž stojí v čele Amalu. Obě tyto organizace mají kromě politické složky také vojenskou a patří ke komunitě libanonských šíitů.

Po několika dnech se znovu v metropoli znovu otevřely obchody, ale banky, školy a univerzity jsou stále zavřené. Některé hlavní tahy navíc stále blokují zátarasy z aut uprostřed vozovky.

Libanonský veřejný sektor patří k nejzadluženějším na světě, veřejný dluh dosahuje 150 procent hrubého domácího produktu, upozorňuje agentura Reuters. Země také dál hostí velké množství syrských uprchlíků.