Přijela mi dcera s vnukem. Nechápu, že se svět jen dívá, říká Ukrajinec v Praze

Události: Dlouhé fronty na západní hranici Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Ze strachu z bojů někteří Ukrajinci svoji zemi opouští. Velká část z nich míří na Slovensko, Polsko a také do Česka. Na hraničních přechodech se tvoří dlouhé fronty. Ukrajinské úřady vrací zpět muže, kterých se týká všeobecná mobilizace. Napadenou zemi již opustily desetitisíce uprchlíků.

Řada Ukrajinců se v pátek dostala autobusy do Prahy díky tomu, že jejich trasa směřovala přes méně frekventovanou maďarskou hranici.  Projeli ze země ještě předtím, než začala všeobecná mobilizace. Na pražské Florenci například na dívku s přítelem a malým dítětem už čekal její otec.

„My nepotřebujeme lítost, my potřebujeme pomoc. Mně sem teď přijela dcera, vnuk, takže se můžu sbalit a jet na Ukrajinu,“ prohlásil Jevgenij Grybovskyj.

Povolávací rozkaz už dostal, jen doufá, že až se převlékne do uniformy, bude mít s čím bojovat. „Nechápu, že se svět jen dívá,“ dodal Grybovskyj. 

Naopak jen se dvěma dekami v kufru v pátek na Ukrajinu vyrazila Lucie Janečková. A to když se dozvěděla, že tam pro příbuzné jede její kamarádka.

„Informace pro mě byla: Hele, ty matky a děti se tam prostě hromadí, kdo můžete, prostě přijeďte,“ řekla Janečková.

Rodinám už stihla zajistit v Česku ubytování i práci. „Je mi úzko. Já sama jsem dcerou uprchlíků, takže to má pro mě asi hlubší hodnotu,“ sdělila Janečková. Prahu opouštěla s tím, že zpátky by mohla být v sobotu.

Lidé se nemají jak dostat na hranici

Podle Oldřicha Dvořáka, který byl u hraničního přechodu na západě Ukrajiny už v pátek dopoledne, ale cesta tak rychlá spíš nebude. „Chtěl bych alespoň čtyři, pět lidí naložit, ale pořád to tady naráží na ten problém, že ti lidé se nemají jak dostat z Ukrajiny sem. Bojí se prostě. Nikdo neví, kdy může někde přiletět nějaká raketa,“ popsal Dvořák.

Některé čerpací stanice v jeho okolí jsou navíc zavřené. Došel jim totiž benzin i nafta.