Před 30 lety se hroutila NDR. Bez vás bychom zlom nezvládli, řekl o Československu Steinmeier

Pád berlínské zdi a komunistické Německé demokratické republiky (NDR) by podle Franka-Waltera Steinmeiera zřejmě vůbec nebyl možný bez boje lidí za svobodu v sousedních zemích včetně Československa. Německý prezident to uvedl v Lipsku, které si připomíná 30. výročí rozsáhlé demonstrace, která podle řady historiků NDR zlomila vaz.

„Epochální zlom (…) by bez boje našich východních sousedů za svobodu zřejmě vůbec nebyl možný,“ uvedl německý prezident. Připomněl, že v Polsku se lidé už léta předtím komunistickému režimu vzpírali.

„Jiskra přeskočila na další země, na Maďarsko, které na jaře 1989 otevřelo své hranice, na tehdejší Československo,“ poznamenal k zemi, přes jejíž západoněmeckou ambasádu v roce 1989 do spolkové republiky vycestovalo kolem 15 tisíc východních Němců.

„Co se stalo ve východní Evropě, určitě povzbudilo lidi v NDR,“ míní Steinmeier. I zde se podle něj občané postupně zbavovali strachu a začali nedemokratickému režimu jasně dávat najevo, co si myslí.

Den, kdy „strach změnil strany“

Nejvýrazněji to do té doby bylo vidět 9. října 1989 právě v Lipsku, kde do ulic vyšlo přes 70 tisíc lidí a režim už jim nedokázal čelit. „Strach změnil strany a po tomto 9. říjnu už v NDR nic nebylo jako předtím,“ podotkl Steinmeier.

Lidé podle něj za svobodu a demokracii protestovali odvážně i přesto, že se mluvilo o „čínském řešení“, tedy o možnosti, že je režim zmasakruje po vzoru brutálního zákroku čínské armády proti demonstrantům na náměstí Nebeského klidu v červnu 1989.

Nakonec ale východoněmecké bezpečnostní složky protestujícím ustoupily. Německý prezident v tomto ohledu ocenil i zdrženlivost tehdejšího sovětského vůdce Michaila Gorbačova.

Záběry z rozsáhlého lipského protestu pořízené dvojicí východních Němců se podařilo propašovat i do západního Německa. „Když ve dnech po 9. říjnu tyto obrázky lidé ve svých obývácích uviděli, tušilo mnoho z nich na Západě i Východě, že se v NDR dalo do pohybu něco, co se nedá zastavit,“ uvedl také Steinmeier. Berlínská zeď padla přesně za měsíc po lipském protestu – 9. listopadu 1989.