Požadavky Hamásu jsou nerealistické, prohlásil Netanjahu. Trvá na operaci v Rafáhu, G7 ho odrazuje

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil požadavky palestinského teroristického hnutí Hamás za odpoutané od reality poté, co jeho lídr vyhlásil, že kromě stažení izraelské armády chce zastavení blokády Gazy a propuštění Palestinců z izraelských věznic. Netanjahu tak trvá na zničení Hamásu a na operaci v Rafáhu.

„Nepřestaneme, dokud všechny nezničíme,“ řekl premiér podle zpravodajského webu The Times of Israel (ToI) s odkazem na Hamás. Ohradil se přitom proti výhradám, které zaznívají i od izraelských spojenců v souvislosti s plánovaným útokem na město Rafáh na jihu Gazy. Netanjahu uvedl, že vzkázal americkému prezidentovi Joeu Bidenovi, že izraelská armáda tuto operaci podnikne.

Vůdce politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja v sobotu zopakoval, že přijme pouze stažení izraelské armády, zastavení blokády Pásma Gazy a propuštění palestinských vězňů odpykávajících si dlouhé tresty v Izraeli.

Netanjahu podle ToI řekl, že pouze ústupky ze strany Hamásu umožní pokrok v jednání. Mezitím izraelská armáda i v sobotu pokračovala v bombardování Gazy, píše agentura Reuters, podle níž obyvatelé a zdravotníci hlásili desítky mrtvých a zraněných. Izraelci také oznámili, že zadrželi sto podezřelých při razii ve městě Chán Júnis v areálu největší nemocnice, která aktuálně v Gaze funguje.

G7 varuje před ničivými dopady útoku na Rafáh

Izraelská vláda již několik dní avizuje, že její pozemní operace se zaměří na Rafáh, který označuje za poslední baštu Hamásu v Pásmu. Humanitární organizace i západní představitelé varují, že takový postup by mohl mít katastrofální následky vzhledem k tomu, že do Rafáhu před boji utekl asi milion lidí. Biden v pátek uvedl, že doufá, že Izrael „masivní pozemní invazi“ nespustí.

Skupina velkých ekonomik G7 v sobotu upozornila na „potenciálně ničivé dopady“ případného izraelského vpádu do Rafáhu. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell poznamenal, že G7 usiluje o „udržitelné“ ukončení války v Pásmu Gazy. Společné komuniké mimo jiné vyjadřuje obavu z vysídlování palestinských civilistů.

Netanjahu je pod sílícím tlakem, aby uzavřel dohodu o klidu zbraní po více než čtyřměsíčním tažení proti Hamásu. Takový vývoj by usnadnil přísun humanitární pomoci pro více než dva miliony Palestinců, pro Izrael je ale hlavním smyslem jednání osvobodit rukojmí, která Hamás zadržel při útoku na izraelské území 7. října.

Diskuse v tomto směru podle všeho pokračovaly i na Mnichovské bezpečnostní konferenci, kde se vyjádřil katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání. Podle něj se jednání o propuštění rukojmí a příměří mezi Izraelem a Hamásem v posledních dnech nevyvíjí příliš slibně. Dle médií premiér uvedl, že Katar bude nadále usilovat o kýžené vyústění, ovšem „čas nehraje v náš prospěch“. Řekl, že nemůže prozrazovat podrobnosti, jako nevyřešený problém však zmínil „humanitární balík“ v potenciální dohodě.