Izraelské speciální jednotky zasahovaly v Rafáhu. Z Pásma Gazy dostaly dva rukojmí

Události: Izraelský zásah v Rafáhu (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda oznámila, že speciální jednotky osvobodily v Rafáhu na jihu Pásma Gazy dva rukojmí unesené Hamásem při jeho teroristickém útoku na Izrael ze 7. října. Podle serveru The Times of Israel jde o teprve druhou úspěšnou vojenskou operaci na osvobození rukojmí od začátku války v Pásmu Gazy před více než čtyřmi měsíci. Izraelská armáda dříve oznámila v oblasti Rafáhu sérii útoků proti „teroristickým cílům“. Palestinské úřady ovládané Hamásem hovoří o desítkách obětí, informace však nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Prezident USA Joe Biden oznámil, že Spojené státy pracují na vyjednání nejméně šestitýdenního příměří v Pásmu Gazy. Operace v Rafáhu by podle něj neměla pokračovat bez ochrany civilistů.

Operace byla společným dílem armády, tajné služby a policie. Izraelská komanda pronikla do Rafáhu v jednu hodinu ráno místního času. „Podle mluvčího izraelské armády se jednalo o akci, která byla připravována dlouho dopředu. Patrně nastal vhodný okamžik, ve kterém bylo vyhodnoceno, že rizika jsou relativně nízká a je možné akci provést. Během zásahu komand došlo jen k jednomu lehčímu zranění jednoho účastníka speciálních jednotek a akce proběhla úspěšně,“ sdělil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Ve stejnou dobu Izraelci ostřelovali Rafáh ze vzduchu. „Série leteckých úderů na Rafáh byla patrně zamýšlena jako úhybný manévr, který měl rozptýlit pozornost Hamásu a umožnit izraelskému komandu, aby proniklo do jedné z budov v centrální části Rafáhu, kde ve druhém podlaží byli ti dva rukojmí, kteří byli osvobozeni,“ popsal Borek. „Je to operace, která myslím nemá od počátku války precedent, s jedinou výjimkou, kdy se těsně po začátku války podařilo osvobodit rukojmí. Toto je druhý případ,“ připomněl zpravodaj.

Izrael zasáhl v Rafáhu, osvobodil dva rukojmí (zdroj: ČT24)

Operace na osvobození rukojmí trvala podle deníku hodinu

Zvláštní jednotky podle listu Times of Israel během několika sekund zneškodnily v domě tři stráže Hamásu a osvobodily rukojmí, do vysílačky nato oznámily: „Diamanty jsou v našich rukou.“ V tu chvíli začalo letectvo bombardovat cíle v okolí, aby komandu poskytlo krytí k evakuaci rukojmích. Ti byli poté v obrněných vozidlech rychle převezeni na místo hluboko v Pásmu Gazy, odkud je vrtulník dopravil do nemocnice. Tím byla operace do hodiny ukončena.

„Izraelská armáda zveřejnila, že i v minulosti chtěla podobnými operacemi osvobodit rukojmí, ale nakonec od toho ustoupila, protože by byla operace riskantní. Zdá se, že tady byla akce dlouho plánovaná a Izraelci čekali na moment, kdy bude šance na úspěch velká,“ uvedla ve vysílání ČT24 analytička z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Irena Kalhousová.

Nevěří však, že takovéto akce je možné opakovat ve větším množství. „Hamás se poučí. A je třeba zmínit, že tato rukojmí byla držena v domě. Většina dalších rukojmí je držena Hamásem a dalšími teroristickými organizacemi v tunelech, kde šance na osvobození je mnohem menší,“ upozorňuje Kalhousová.

Irena Kalhousová hovořila o operaci Izraele v Rafáhu (zdroj: ČT24)

Podle agentury AP více než hodinové bombardování zničilo řadu domů a dvě mešity a mezi lidmi v Rafáhu vyvolalo paniku, protože už několik dní se hovoří o tom, že izraelská armáda chystá rozsáhlou operaci v této oblasti. Izraelská média později zveřejnila videozáznam, na němž je vidět zcela zničený dům, který je podle palestinských médií tím, z něhož vojáci rukojmí zachránili. Server Times of Israel nicméně napsal, že věrohodnost záznamu nelze ověřit.

Muži jsou argentinského původu

Oba muži ve věku šedesát a sedmdesát let byli v dobrém zdravotním stavu převezeni do izraelské nemocnice. „Je to mimořádně dobrá zpráva pro jednu rozšířenou rodinu původem z Argentiny, která se před pár lety přestěhovala do Izraele a hned pět (členů rodiny) bylo uneseno z kibucu z nejjižnější části hranice mezi Izraelem a Gazou. Tři (členové rodiny) se dostali na svobodu během krátkého příměří v listopadu, zbývali tito dva muži,“ informoval Borek.

Agentura AP hodnotí zprávu o osvobození jako malý, ale symbolicky významný úspěch Izraele v jeho snaze přivést domů více než sto zajatců, o nichž se předpokládá, že je teroristé v Pásmu Gazy stále zadržují.

Blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček si myslí, že šlo spíše o výjimečný případ. „Izrael zřejmě ví o několika málo případech, kde přesně jsou rukojmí. Zřejmě u většiny z nich neví přesně, nebo ví, že jsou zhruba na místech, kde by byla takováto operace nebezpečná, nebo že by rukojmím v případě vojenské operace hrozilo nebezpečí,“ míní zpravodaj s tím, že rukojmí pravděpodobně zůstávají v tunelech, kde je vedení Hamásu drží de facto jako živé štíty.

Zpravodaj Borek o osvobození dvou rukojmí na jihu Pásma Gazy (zdroj: ČT24)

Teroristé z Hamásu a dalších extremistických skupin při útoku na jižní Izrael 7. října pozabíjeli na dvanáct set lidí a dalších 253 unesli. Izraelská armáda následně zahájila masivní letecké údery a pozemní ofenzivu proti Hamásu v Pásmu Gazy, při níž podle palestinských úřadů ovládaných hnutím zahynulo bezmála 30 tisíc lidí. Čísla však nelze nezávisle ověřit.

V současné době Hamás stále zadržuje 136 osob, ale podle izraelských vojenských zdrojů je pravděpodobné, že nejméně třicet z nich již není naživu. Podle izraelských médií by zabitých rukojmí mohlo být až padesát, uvedla agentura DPA. V pondělí odpoledne oznámilo ozbrojené křídlo Hamásu, že další tři z osmi rukojmí, která byla zraněna při izraelských vzdušných úderech v předchozích čtyřech dnech, svým zraněním podlehla. Informaci ale není možné nezávisle ověřit.

Záchranu dvou rukojmí v pondělí ocenilo sdružení příbuzných unesených, které ale zopakovalo, že je nutné co nejrychleji zachránit i ostatní. „Izraelská vláda musí využít všechny možnosti, aby byli propuštěni,“ uvedlo sdružení. Příbuzný jednoho z nově zachráněných vyzval vládu, aby co nejrychleji uzavřela dohodu o příměří, která povede k propuštění všech unesených.

Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Macháček o osvobození dvou rukojmí v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Na podporu rukojmí, která nadále zůstávají v Pásmu Gazy, se pravidelně scházejí lidé v Tel Avivu. Demonstrace za jejich propuštění nabývají v Izraeli v poslední době stále více politické podtóny. Tito lidé vzkazují premiérovi aby urychleně jednal o návratu zadržovaných. Vznikla ale i konkurenční organizace rodin rukojmí, která, ačkoliv si návrat blízkých také přeje, podporuje vládu a pokračování boje proti Hamásu.

Pozemní operace v Rafáhu je na spadnutí

Město Rafáh se nachází na samém jihu Pásma Gazy u hranice s Egyptem a před boji na severu se tam za čtyři měsíce války mezi Izraelem a Hamásem uchýlily statisíce civilistů. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu minulý týden nařídil armádě, aby připravila plán evakuace civilistů z Rafáhu před očekávanou „masivní“ pozemní invazí s cílem zničit zbývající jednotky Hamásu.

Netanjahu v pondělí zopakoval, že k propuštění rukojmí povede jen vojenský nátlak, a hodlá pokračovat ve válce až do úplné likvidace Hamásu, což ale mnozí považují za nereálné. Není jasné ani to, kam by se měl milion lidí z jihu enklávy evakuovat. Egypt už posílil ochranu hranic v obavách, že desítky tisíc Palestinců, včetně teroristů z Hamásu, by se mohly dostat na jeho území.

Americký prezident Joe Biden v nedělním telefonátu řekl Netanjahuovi, že Izrael by neměl zahajovat vojenskou ofenzivu v Rafáhu, pokud nenabídne důvěryhodný a uskutečnitelný plán na zajištění bezpečnosti tamních uprchlíků.

Chtějí je evakuovat na Měsíc? ptá se Borrell

Obavy z izraelských útoků na Rafáh v pondělí vyjádřili také šéf unijní diplomacie Josep Borrell a ředitel Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) Philippe Lazzarini, který se v Bruselu účastnil neformálního zasedání unijních ministrů zodpovědných za rozvojovou problematiku.

Podle Borrella množství zemí neustále říká, že je potřeba zabránit dalším obětem v Pásmu Gazy a že už umírá příliš mnoho lidí. „Kolik lidí je ale už příliš?“ ptal se Borrell a poznamenal, že mezinárodní společenství by se možná mělo zamyslet nad tím, kolik zbraní Izraeli posílá.

„Nevím, kde by byli v Gaze v bezpečí. Lidé jsou tam vláčeni sem a tam, kam by měli jít? Nevím,“ uvedl na dotaz ohledně evakuací Lazzarini. „Chtějí je evakuovat? Kam? Na Měsíc?“ doplnil ho Borrell. V Rafáhu je podle šéfa UNRWA kvůli bombardování stále obtížnější pracovat. Lazzarini uvedl, že několik kamionů s pomocí bylo dokonce vyrabováno, protože pracovníci úřadu už se nemohou spoléhat na ochranu lokální policie, kterou měli dříve.

Hamás varuje, že postup Izraelců do Rafáhu zhatí vyjednávání o propuštění rukojmí. Egypt proto vyzval přímo Hamás, aby dosáhl dohody do dvou týdnů, jinak nebude Izraelcům nic bránit, aby postoupili na nejjižnější bod Pásma Gazy.

Lazzarini s ministry zahraničí hovořil i o obviněních, která proti organizaci UNRWA vznesl Izrael. Židovský stát obvinil dvanáct z celkových 13 tisíc zaměstnanců úřadu v Pásmu Gazy, že se loni 7. října účastnili útoku Hamásu. Izrael volá už roky po rozpuštění UNRWA.

Podle Lazzariniho se veškerá vznesená obvinění vyšetřují, OSN v této souvislosti žádá Izrael o důkazy, které má pro svá tvrzení. Ty zatím židovský stát neposkytl, dodal šéf UNRWA. První předběžné výsledky vyšetřování by měly být známy do měsíce. Vyšetřování vede úřad vnitřního dohledu OSN. Několik členských států EU už právě kvůli obviněním ze strany Izraele financování agentury OSN pozastavilo.

USA volají po přestávce v bojích v Gaze

Bílý dům v pondělí Izrael vyzval, aby usiloval o dohodu o pozastavení bojů v Pásmu Gazy výměnou za propuštění dalších rukojmí zadržovaných Hamásem. „Nadále podporujeme delší humanitární pauzu,“ citovala agentura Reuters mluvčího Bílého domu Johna Kirbyho. USA se aktuálně snaží společně s dalšími zeměmi dovést Izraelce a Hamás k novému přerušení bojů, oboustranně přijatelné podmínky však zatím jednání nepřinesla. Podle Kirbyho ve vyjednáváních nastal jistý pokrok, stále je však třeba na kýžené dohodě pracovat. Dokud Hamás nepropustí všechna rukojmí, nemůže válka v Gaze skončit, dodal mluvčí Bílého domu.

Mluvčí americké diplomacie Matthew Miller zase uvedl, že dohoda o klidu zbraní je stále možná. „Máme za to, že přínosy pauzy a dohody o rukojmí by byly ohromné, jednak samozřejmě pro rukojmí... ale také pro humanitární operaci v Gaze,“ citovala ho AFP. Washington nicméně trvá na podpoře Izraele.

„Porazit Hamás“

Členka sněmovního zahraničního výboru Eva Decroix (ODS) v pondělních Událostech, komentářích připomněla, že Izrael do války vstoupil, aby zničil Hamás. „Pokud zbytky Hamásu jsou dnes v Rafáhu, tak si úplně nejsem jistá, že má Izrael jinou možnost než celou tu operaci dotáhnout do konce. Protože pokud by nyní přestal, tak Hamás nadále zůstane fungovat. A je otázkou, jestli (je) nebezpečím jen pro Izrael, nebo jako každý terorista je nebezpečím i pro mnohem širší region, čehož se obávám já osobně,“ upozornila. Rozumí tlakům ze zahraničí, aby válka byla vedena „humánněji“. „Jenom si myslím, že vždy je potřeba to vrátit nazpátek – co je následek a co je příčina. A já si pořád myslím, že příčinou toho utrpení je především Hamás,“ podotkla.

Bývalý lidovecký ministr zahraničí Cyril Svoboda se nicméně nedomnívá, že pokud Izrael do Rafáhu nevstoupí, bude to jeho prohra. „Porazit Hamás je jenom přání a je to nereálné. To je jako říct – porazit terorismus,“ řekl. Izrael podle něj může zničit nějakou strukturu či zlikvidovat velitele. „Ale nemůže porazit Hamás jako takový,“ míní.

Podle ředitele odboru Blízkého východu a severní Afriky ministerstva zahraničí Petra Hladíka ale Izrael neříká, že jeho cílem je zlikvidovat Hamás, ale zlikvidovat vojenské struktury teroristického hnutí. „A to je cíl, který je dosažitelný,“ oponoval s tím, že česká diplomacie ho podporuje. Podle informací od Izraele a spojenců podle něj stále existuje snaha Izraele o dodržení humanitárního práva. „Jestli je stoprocentně naplňována? Není, protože to je ozbrojený konflikt,“ podotkl. Česko podle něj vnímá humanitární krizi. „Ale to nic nemění na naší další podpoře státu Izrael,“ dodal.

Podle Svobody Izrael dělá „všechno pro to, aby ztrácel podporu ve světě“. To, že na Izrael tlačí USA i Británie, považuje za velmi vážnou věc. Zdůraznil, že proti terorismu je potřeba bojovat. „Ale také se musí směřovat ke konci. Ti lidé tam žijí v pekle,“ řekl.

Decroix, Svoboda a Hladík hovořili o izraelských úderech v Rafáhu (zdroj: ČT24)