Nejdříve plán na ochranu uprchlíků, až pak ofenziva na Rafáh, vzkázal Biden Izraelcům

Izrael by neměl začínat ofenzivu v Rafáhu, pokud nenabídne jasný plán na ochranu milionu uprchlíků, kteří se tam ukrývají, řekl americký prezident Joe Biden izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Ten už dříve v rozhovoru pro televizi ABC News řekl, že vítězství ve válce proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás v Pásmu Gazy je na dosah, a dodal, že ti, kteří Izrael odrazují od plánované pozemní ofenzivy v Rafáhu, prakticky říkají, ať válku prohraje.

Izrael by neměl zahajovat vojenskou ofenzivu v Rafáhu, pokud nenabídne důvěryhodný a uskutečnitelný plán na zajištění bezpečnosti více než milionu lidí, kteří se tam ukrývají před boji mezi Izraelem a Hamásem. Americký prezident Joe Biden to v neděli v telefonátu řekl izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi.

Oba lídři mluvili také o jednáních ve snaze dosáhnout propuštění rukojmí zadržovaných Hamásem i o nutnosti humanitární pomoci v oblasti, uvedl v prohlášení Bílý dům.

Izraelská armáda musí vypracovat plán

„Uděláme to. Dostaneme zbývající teroristické prapory Hamásu v Rafáhu, což je jejich poslední bašta, ale uděláme to,“ prohlásil Netanjahu. Už v pátek oznámil, že nařídil armádě, aby vypracovala „dvojí plán“ na evakuaci stovek tisíc civilistů z Rafáhu a na vojenský postup do této oblasti.

Před ofenzivou do Rafáhu, kde se tísní odhadem na 1,4 milionu lidí, z nichž tam většina uprchla před boji z jiných částí úzkého pobřežního Pásma Gazy, přitom varovaly OSN, Spojené státy, Německo, Británie, ale také například Saúdská Arábie. Bílý dům avizoval, že akci nepodpoří, pokud Izrael neuváží její případné dopady na civilní obyvatelstvo.

„V tomto s Američany souhlasím,“ konstatoval Netanjahu v rozhovoru. „Uděláme to a zároveň zajistíme bezpečný koridor pro civilní obyvatelstvo, aby mohlo odejít,“ dodal. Na dotaz moderátora, kam mají Palestinci jít, premiér odvětil, že Izrael k tomu „vypracovává podrobný plán“.

Město Rafáh je na samém jihu Pásma Gazy u hranice s Egyptem.

Chceme dostat civilisty mimo nebezpečí, ujišťuje izraelský premiér

„Nechováme se v tomto ohledu velkopansky,“ sdělil Netanjahu americké televizi. „Součástí našeho válečného úsilí je dostat civilisty mimo nebezpečí. Součástí úsilí Hamásu je v nebezpečí je udržet,“ dodal. Humanitární organizace varují, že pokud se Rafáh, izraelskou armádou původně vyhlášený za bezpečnou zónu, stane jejím příštím cílem, nebudou mít civilisté už kam jít a nastane humanitární katastrofa.

Výzvy, aby armáda do Rafáhu nepostupovala, nicméně Netanjahu odmítá. „Ti, kdo říkají, že bychom za žádných okolností neměli do Rafáhu vstupovat, v podstatě říkají: Prohrajte válku, nechte tam Hamás,“ je přesvědčený premiér židovského státu. Podrobnosti ani časový plán chystané ofenzivy ale zatím neoznámil.

Malé území, hodně mrtvých

Válku v Pásmu Gazy, v němž na území menším než Praha žije na 2,3 milionu Palestinců, Izraelci vedou v reakci na přeshraniční teroristický útok Hamásu z loňského 7. října, při němž ozbrojenci na jihu Izraele pozabíjeli na 1200 lidí a dalších 253 unesli.

V Pásmu Gazy od té doby přišlo podle tamních úřadů ovládaných Hamásem v důsledku bojů o život více než 28 tisíc Palestinců. Údaje nelze nezávisle ověřit. Statistiky ale zřejmě zahrnují i zabité bojovníky, kterých je podle Izraele více než deset tisíc. Drtivá většina obyvatel regionu musela od začátku války opustit své domovy, více než polovina z nich se teď ukrývá právě v Rafáhu.