Policie zneškodnila v Bruselu muže podezřelého z vraždy švédských fotbalových fanoušků

Belgická policie v bruselské čtvrti Schaerbeek zneškodnila v úterý podezřelého muže, který v pondělí večer zabil v Bruselu dva Švédy v době, kdy ve městě probíhal kvalifikační zápas mezi fotbalisty Belgie a Švédska o postup na mistrovství Evropy. Podezřelý následně zemřel v nemocnici. Belgický premiér Alexander De Croo vpodvečer uvedl, že pro Brusel již neplatí nejvyšší stupeň varování před terorismem vyhlášený bezprostředně po útoku. Švédský premiér Ulf Kristersson řekl, že jeho země a EU potřebují lepší hraniční kontroly a Švédsko musí posílit svou bezpečnost.

Krátce po osmé hodině ranní svědek informoval bruselskou policii, že viděl pachatele v kavárně v Schaerbeeku. Policie okamžitě zasáhla a muže postřelila. Přivolaní záchranáři ho oživovali, převezli do nemocnice a v 9:38 konstatovali smrt, sdělila RTBF belgická prokuratura.

V podniku, kde zasahovala policie, se našla taška s oblečením a útočná zbraň, uvedla rovněž prokuratura a dodala, že další detaily v zájmu vyšetřování nezveřejní.

Události: Smrtelná střelba v Bruselu (zdroj: ČT)

Nebezpečný radikál se do Evropy dostal přes Lampedusu

Belgická prokuratura ráno uvedla, že muž podezřelý z pondělního útoku v Bruselu je 45letý Tunisan, který v Belgii neúspěšně žádal o azyl. Před činem muž zveřejnil video, v němž se hlásí k Islámskému státu, a po činu video s kritikou pálení koránu, napsal Le Soir. Policie muže v minulosti prošetřovala v souvislosti s obchodem s lidmi a nelegálním pobytem, uvedl ministr vnitra Vincent Van Quickenborne.

Podle informací italské agentury ANSA se do Evropy jako tisíce dalších migrantů dostal přes ostrov Lampedusa, kam připlul v roce 2011. Poté se přesunul do Švédska, kde však nezískal potřebné povolení k pobytu, a tak opět zamířil do Itálie. Tamní policie jej v roce 2016 vyhodnotila jako nebezpečného radikála a monitorovala jej. Poté zamířil do Belgie.

V bytě podezřelého, jeho okolí i poblíž místa ranního zásahu se našlo několik zbraní. Prokuratura potvrdila, že jedna zbraň se podobá té, která byla použita při pondělním útoku.

Střelec švédské fotbalové fanoušky, kteří nasedli do taxíku, cíleně sledoval na motorce, uvedla prokuratura. Když vystoupili v centru města, začal po nich střílet z poloautomatické pušky AR-15. Dva zabil, jednoho zranil. Ve druhém videu, které podezřelý zveřejnil, uváděl, že zabil tři Švédy.

Vyšetřování se soustředí „na možný teroristický motiv“, sdělil už dříve mluvčí belgické federální prokuratury Eric Van Duyse. Ozbrojenec si vybral své dvě oběti možná proto, že byli Švédové, dodal Van Duyse. Premiér Alexander De Croo už v pondělí prohlásil, že čin je spojený s terorismem.

Belgie aktivovala národní krizové centrum a teroristická hrozba byla v bruselském regionu zvýšena na nejvyšší čtvrtý stupeň, ve zbytku země na třetí stupeň. Premiér De Croo vpodvečer uvedl, že pro Brusel již neplatí nejvyšší stupeň varování před terorismem vyhlášený bezprostředně po útoku.

Bruselské letiště kvůli hrozbě terorismu neruší žádné lety, ale posílí bezpečnostní kontroly. Belgická frankofonní univerzita ULB se rozhodla navzdory hrozbě pokračovat ve výuce, zrušila jen kulturní a společenské akce. Druhá bruselská univerzita VUB se rozhodla pro distanční výuku, píše Le Soir.

Starosta Bruselu Philippe Close ve vysílání stanice RTBF uvedl, že si vedení města neuvědomilo, že zápas mezi Belgií a Švédskem je kvůli nedávným incidentům s pálením koránu ve Skandinávii rizikový. Obavy panovaly kvůli probíhajícímu konfliktu na Blízkém východě, ale ne kvůli koránu, dodal.

Švédsko v „bezprecedentním ohrožení“

„Chápu, že mnoho Švédů má obavy a zlost,“ řekl Kristersson na tiskové konferenci. Je čas na posílení bezpečnosti, „nemůžeme být naivní“, uvedl švédský premiér.

Podle agentury AFP Kristersson upozornil, že Švédsko je bezprecedentně ohroženo. „Nikdy v nedávné historii nebyly Švédsko a švédské zájmy tak ohroženy jako dnes,“ prohlásil konzervativně-liberální politik. Pondělní útok označil za „teroristický atentát cílící na Švédy“.

Mrtvými jsou dva švédští fotbaloví fanoušci, kteří do Bruselu přijeli na kvalifikační zápas svého týmu s Belgií o postup na mistrovství Evropy. Podle švédské televize TV6 o přestávce zápasu švédští fotbalisté oznámili, že už do druhého poločasu nenastoupí, a belgický tým s tím souhlasil.

Zápas byl tak předčasně ukončen po prvním poločase. Na 35 tisíc fanoušků pak muselo dlouho čekat na stadionu, než jim bylo dovoleno odejít, uvedla agentura AP.

„Cítím se frustrovaná, zmatená a vyděšená. Myslím si, že všichni byli docela vyděšení,“ popsala agentuře AP Caroline Lochsová, fanynka z Antverp. Asi dvě hodiny poté, co se zápas přerušil, se na velké obrazovce na stadionu objevila instrukce pro diváky, že mohou odejít. 

Zpravodaj ČT Obrovský: Muž se chtěl zřejmě pomstít za pálení koránu ve Švédsku (zdroj: ČT24)

Vláda ve Stockholmu v úterý vyzvala švédské občany v zahraničí, aby byli obezřetní, a připomněla, že stupeň ohrožení Švédska a švédských zájmů byl zvýšen už dříve. „Vzhledem ke skutečnosti, že byli v Bruselu zabiti dva Švédové při pravděpodobném teroristickém útoku, vyzýváme Švédy v zahraničí, aby dbali zvýšené opatrnosti a ostražitosti a sledovali doporučení místních úřadů,“ uvedla švédská vláda na svém webu.

Švédská vláda už několik měsíců varuje, že Švédové jsou více ohroženi po nedávných protestních akcích, při nichž byly spáleny výtisky svaté knihy muslimů koránu hrstkou protiislámských aktivistů ve Švédsku. Kristersson nyní připomněl, že vláda a bezpečnostní služba v srpnu zvýšily varování před teroristickou hrozbou na druhý nejvyšší stupeň. „Teď vidíme s děsivou jasností, že obavy byly opodstatněné,“ řekl švédský premiér.