Policie navrhla obžalovat muže, který měl schvalovat vraždu u gaybaru v Bratislavě

Policisté navrhli obžalovat muže, který podle nich schvaloval předloňskou vraždu dvou lidí u bratislavského gaybaru Tepláreň. ČT to řekl dozorující státní zástupce Martin Bílý s tím, že o policejním návrhu ještě nerozhodl. Za podporu a propagaci terorismu hrozí obviněnému muži pět až patnáct let vězení. Dva lidi před barem zastřelil devatenáctiletý útočník.

„Policejní orgán dokončil vyšetřování a předložil vyšetřovací spis s návrhem na podání obžaloby,“ uvedl žalobce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Dodal, že zatím nerozhodl, zda pošle případ k soudu. Kriminalisté případ vyšetřovali téměř dva roky, čekali na znalecké posudky nebo právní pomoc ze zahraničí.

Muž podle policie napsal na internetu nenávistný komentář, ve kterém útok z října 2022 schvaloval. Vyšetřovatelé ho kvůli tomu obvinili ze dvou trestných činů – za schvalování trestného činu mu v případě odsouzení hrozí roční vězení, za podporu a propagaci terorismu ale může jít za mříže na pět až patnáct let. České soudy nicméně za tento čin většinou v minulosti ukládaly podmínky.

Oběťmi homofobní vraždy u bratislavského baru Tepláreň byli dva lidé, střelec vážně poranil i jednu ženu. Podle slovenských úřadů byl jeho původním cílem tehdejší premiér Eduard Heger, když se k němu ale nedostal, svůj plán změnil. „Oběti byly zastřeleny z bezprostřední blízkosti. Charakter způsobu vykonání skutku měl charakter popravy,“ uvedl letos v lednu bývalý speciální prokurátor Daniel Lipšic.

Devatenáctiletý mladík z místa činu utekl a poté spáchal sebevraždu. Podle Lipšice po útoku komunikoval přes internet, přiznal se k němu a neprojevil žádnou lítost. Zveřejnil také manifest namířený proti LGBT+ lidem a Židům.

Slovenské nevládní organizace při loňském prvním výročí vraždy uvedly, že politici v zemi nesplnili žádný z požadavků občanských iniciativ na zlepšení života a postavení LGBT+ lidí. Žádaly mimo jiné schválení zákona o životním partnerství včetně možnosti osvojení dítěte druhým partnerem rodiče. Premiér Robert Fico loni řekl, že témata LGBT+ nepatří mezi prioritní levicová témata, koaliční strana SNS pak proti nim aktivně vystupuje.